Maj 22, 2019

Počeo drugi Marš mira Srebrenica – Vukovar

Iz Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz jula 1995. godine, danas je oko 30 učesnika krenulo Marš mira Srebrenica – Odžak – Vukovar. Organizovan je od strane Organizacije demobilisanih boraca Armije RBiH Srebrenica, preživjelih učesnika 'Marša smrti' iz jula 1995. godine iz Srebrenice, te Udruge 'Koraci mira' iz Odžaka.


Put duži od 300 kilometara preći će za sedam dana, a cilj je odavanje počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice sa porukom da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove.
Zulfo Salihović, predsjednik organizacionog odbora Marša mira Srebrenica – Odžak – Vukovar, kaže da je ovo drugi Marš mira koji ide iz Srebrenice do Vukovara.
- Učestvuje 30 učesnika, a pješački pohod će trajati sedam dana. Simbolički polazimo 11. novembra zbog Srebrenice, a stižemo u Vukovar 18. novembra gdje ćemo učestvovati u mimohodu posvećenom žrtvama Vukovara. Naša je moralna obaveza da mi koji smo preživjeli genocid odamo počast žrtvama Vukovara. Svake godine se nizom aktivnosti obilježi u Hrvatskoj obilježi godišnjica genocida, pored toga imamo biciklistički maratom, maratonci dolaze u Potočare – rekao je Salihović.
Rešid Dervišević je preživio genocid u Srebrenici, a ovo je prvi put da ide u Vukovar.
- Prvi put učestvujem u Maršu mira Srebrenica – Odžak – Vukovar. Poruka je da se nikad više nikome ne desi ni Srebrenica ni Vukovar. Ova dva grada spajaju najveće tragedije koje su se desile u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Kada idemo Marševe mire imam osjećaj kao da su se ti događaji dešavali prije nekoliko dana, a ne prije više od dvadeset godina. Mi moramo opominjati zbog budućnosti naše djece – kaže Dervišević.
Rešid Horić je devet puta prošao Marš mira od Teočaka do Srebrenice, a Hadžaga Mehić je isti put prešao deset puta. Prvi put im je da idu iz Srebrenice u Vukovar
- Ja sam devet puta do sada prošao put od Teočaka preko Nezuka do Potočara. Ovo je prvi put da idem do Vukovara. Ovo se ne smije zaboraviti – istakao je Horić.
- Srebrenicu i Vukovar dijele sličnu sudbinu. Poruka je da se nikada i nikome ne ponove ni Srebrenica ni Vukovar – rekao je Mehić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.