Maj 22, 2019

Izložba: Koliko vrijedi migrant?

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, koji se obilježava 16. novembra, Koalicija Srebrenica i Koalicija zajedno za toleranciju - Bratunac, provode aktivnosti vrijedne pažnje.


Naime, nakon Sarajeva, u Srebrenici gostuje izložba "Koliko vrijedi mogrant?" (Fondacija Naslijeđe bez granica - CHwB), koja ima za cilj da ukaže na značajan doprinos koji su, kroz različite vremenske periode, ostavile različite kulture i civilizacije na razvoj našeg društva i kulturnog naslijeđa. Izložba je otvorena danas u prostorijama Kulturnog centra Srebrenica, a postavka će biti izložena do 21. 11. 2018. godine.
- Ova izložba je usmjerena prema nacionalnim manjinama u Bosni i Hercegovini, s ciljem da promoviše uticaj nacionalnih manjina na društvo. Izložba predstavlja priče ljudi koji su došli u Bosnu i Hercegovinu, i ostavili trag u društvu kroz život i ono što su radili. Priča je vrlo aktuelna pogotovo na današnju svjetsku situaciju i migrante - rekla je predsjednica UG „Sara – Srebrenica“ Valentina Gagić – Lazić.
Pored izložbe, glumac Irfan Kasumović predstaviće monodramu "Rod i dom" (Safet Sijarić, u dramatizaciji Hasana Džafića), koja kroz komične situacije, običaje i tradiciju priča tragičnu ljubav Arslana Šipovčanina prema Saniji, ženi njegovog brata. Monodrama je o čovjeku iz Sandžaka, ali je itekako priča o metafizici i identitetu čovjeka. Monodrama će biti izvedena u maloj sali JU Kulturni centar Srebrenica, 15.11.2018. godine, sa početkom u 18:00. Aktivnosti se provode uz podršku misije OSCE.
- Bitno je reći da misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini podržava rad koalicija za borbu protiv djela počinjenih iz mržnje i predrasuda. Trenutno takvih koalicija ima 31, i one će ove i naredne sedmice zajedničkim aktivnostima obilježiti Međunarodni dan tolerancije – rekao je Darko Dragutinović, ispred kancelarije OSCE-a u Srebrenici.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.