Maj 20, 2019

U Memorijalnom centru Potočari obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, danas je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.


Kao i prethodnih godina vijence na kamen temeljac u mezarju položili su članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici općine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica, i građani koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine.
Nisvet Mujanovć, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica, ističe da je 25. novembar jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine.
- Dan državnosti Bosne i Hercegovine je važan datum kojim se povezuje borba za slobodu naše zemlje u ratu od 1992. do 1995. godine sa antifašističkim otporom u Drugom svjetskom ratu, a činjenica da danas 75. godišnjicu uspostave moderne državnosti ne obilježavaju isti oni koji negiraju genocid u Srebrenici, povlači jasnu paralelu o pravoj i onoj drugoj strani historije. Svoje stav smo svi sami izabrali, i po pitanju ZAVNOBIH-a, i po pitanju genocida u Srebrenici. I zato je izuzetno važno što današnji dan obilježavamo u Srebrenici – rekao je Mujanović.
Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, rekao je da je 25. novembar značajan datum i nada se da će u budućnosti svi prihvatiti da je ovaj datum Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
- Svim ljudima u Bosni i Hercegovini koji je doživljavaju kao svoju domovinu čestitam Dan državnosti, i da svi u dobrom zdravlju i radosti gradimo našu domovinu. Mi smo ovdje da obilježimo Dan državnosti, i svi trebaju da dođu u Memorijalni centar. Danas se sjećamo onih koji su za Bosnu i Hercegovinu dali ono najvrijednije, a to je svoje živote – rekao je Fejzić.
Munira Subašić, predsjednica udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, kaže da Bosna i Hercegovian mora biti zemlja svih koji žive u njoj.
- Ja bih svim građanima uputila iskrene čestitke u povodu Dana državnosti. Svi treba da volimo svoju majku, a naša majka je Bosna i Hercegovine. Svi treba da dođu u Potočare, obiđu, i vide šta smo doživjeli, ali uprkos svemu želimo da Bosna i Hercegovina bude zemlja svih nas – rekla je Subašić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.