April 23, 2019

Srebrenica nije ušla u finale u izboru za Evropski grad kulture 2024. godine

Gradovi Banja Luka, Mostar i Bodo (Norveška) su ušli u uži izbor u takmičenju za titulu Evropskog grada kulture u 2024. godini, iz zemalja članica EFTA/EEA, zemalja koje imaju status kandidata ili su potencijalni kandidati za članstvo u EU. Srebrenica je takođe bila kandidat za Evropski grad kulture 2024. godine, ali nije ušla u uži izbor.


- Nažalost nismo prošli u uži krug za Evropski grad kulture 2024. godine. Mada, da budemo iskreni, nismo bili ni previše optimisti, obzirom kada vidimo koji gradovi su pored nas kandidati, prije svega tu mislim na Banja Luku i Mostar. Ono što treba da nas raduje jeste da smo mi bili među pet gradova, ali evo mogu reći da imamo dogovor sa gospodinom Johanesom Hanom za neki drugi korak, ali da sad ne otkrivamo informacije dok to ne bude. U svakom slučaju treba da se ime Srebrenice pominje, jer na taj način afirmišemo našu opštinu. Ovo ne doživljavamo kao neuspijeh, jer smo bili u krugu zaista jakih gradova. Imali smo djelić nade obzirom da naš grad ima potencijala, da ima tragičnu prošlost, da je devastirana tokom rata, i da će to doprinjeti da budemo favorizovani. Međutim, imamo uvjerenje da ovo nije kraj, i da Srebrenica ima šansu za nešto drugo, ali ćemo o tome pričati kada dođe vrijeme – rekao je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.
U uži izbor u takmičenju za titulu Europske prijestolnice kulture u 2024. godini ušli su gradovi iz zemalja koje imaju status kandidata ili su potencijalni kandidati za članstvo u EU.
Grupa nezavisnih eksperata koji su ocjenjivali aplikacije pet gradova su na kraju dvodnevnog sastanka u Briselu izdali preporuku za gradove kandidate.
Gradovi koji su ušli u uži izbor trebaju popuniti finalne aplikacije do ljeta 2019., kada će se nezavisni eksperti sastati po drugi put da bi donijeli konačnu preporuku za Europsku prijestolnicu kulture 2024.
Konkurs je raspisan u oktobru 2017. a gradovi koji su mogli aplicirati su gradovi iz Albanije, BiH, Makedonije, Islanda, Crne Gore i Norveška.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.