Avgust 23, 2019

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov posjetio Srebrenicu

U posjeti opštini Srebrenica danas je boravio ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov.


U okviru posjete ambasador Ivancov se sastao sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem s kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj situaciji u Srebrenici.
- Drago mi je da sam u Srebrenici danas. Smatram da je važno komunicirati sa različitim opštinama u Bosni i Hercegovini. Ne dijelim neke stranke u BiH, političke grupe, niti etničke. Smatram to bitnom činjenicom, i Rusija kao garant Dejtona ima tu ulogu. Razgovarali smo o aktuelnoj situaciji u Srebrenici. Zadovoljan sam da postoji dobra saradnja između različitih etničkih grupa. Zadovoljan sam, jer načelnik Grujičić je popularan i konstruktivan načelnik opštine. Govorili smo o konkretnim projektima između Srebrenice i Ruske federacije, te pričali o investicijama, i socijalnim i humanitarnim projektima – rekao je ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov.
Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je posjeta ambasadora Ivancova izuzetno značajna za Srebrenicu.
- Ovo je značajan dan za opštinu Srebrenica, kada po prvi put u Srebrenici imamo posjetu ruskog ambasadora. Zahvaljujem se gospodinu Ivancovu koji je došao da posjeti Srebrenicu i ponudi pomoć i podršku. Zahvalan sam na razgovoru koji je tekao u smislu pomoći opštini Srebrenice bez pravljenja razlike među građanima. Opštinu Srebrenica gledamo kao zajedničko mjesto gdje svi živimo. Ova posjeta nije usmjerena ni protiv koga, nego naprotiv usmjerena je kao podrška Srebrenici. Mislim da ćemo projekte koje smo pomenuli, a koje ćemo u razrađenom obliku dostaviti ambasadi, na kraju i realizovati. Želim da naglasim da Srbi koji žive u Srebrenici izuzetnu zahvalnost dugujemo Ruskoj Federaciji za rezoluciju na koju je dala veto, a koja je trebala da osudi srpski narod kao genocidan. Mi to nismo, mi želimo da živimo u miru sa svima. Ova posjeta je jedna u nizu koje će biti u budućnosti. Vjerujem da ćemo u Srebrenici osjetiti i konkretnu podršku kada je u pitanju Rusija kroz ove projekte koje smo pominjali, a to je podrška Domu zdravlja, školama, vrtiću i drugo. Projekti od kojih će svi građani opštine Srebrenica imati koristi – rekao je Grujičić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.