Oktobar 23, 2020

KATOLIČKI BOŽIĆ NAKON 70 GODINA PONOVO U ZVORNIKU

Vjernici katoličke vjeroispovjesti iz srednjeg Podrinja na poseban način slave vrijeme dočašća gdje se četvrte nedjelje slavi Badnji dan, a zatim priprema za Božić jedan od najradosnijih blagdana kod katolika kada se slavi rođenje Isusa Krista.

- Na Badnji dan sa misom Ponoćkom počinje Božićno vrijeme, a najsvečaniji dan jeste rođendan našeg spasitelja Isusa Krista kojeg slavimo. Ove godine nakon 70 godina slavit ćemo misu Ponoćku u Zvorniku. To je za nas poseban doživljaj i događaj, jer vjernici iz Zvornika više od 70 godina nemaju svoje Župne crkve ili bilo kakve crkve. Ove godine imamo iznamljeni prostor i u njemu svake nedjelje slavimo svete mise - kazao je fra. Joso Oršolić, župnik Župe srca Isusova Zvornik, Srebrenica i Bratunac.

On je vjernicima kataličke vjeroispovjesti čestitao Badnji dan i Božić uz želju da Božić i Nova 2019. godina donesu radost, mir i pomirenje kao i blagostanje, dodajući da radost Božića ne bude narušena i da se svi zajedno raduju u novogodišnjim praznicima.

Na misi Ponoćki u Zvorniku prisustovat će vjernici iz Srebrenice, Bratunca kao i Zvornika, a na dan Božića u 16 sati bit će održana sveta misa u Zvorniku.

U Srebrenici sveta misa će biti održana u nedjelju u kapeli Svete Marije od 11 sati.

Badnjak ili Badnji dan bogat je božićnim običajima i folklornim sadržajima. Postoje brojni običaji, kojima je svrha želja za blagostanjem, dobrim urodom, napretkom i dobrim zdravljem. Badnjak je također ime za drvo, panj koji se, prema tradiciji, palio na ognjištu uoči Božića.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.