Juni 27, 2019

Vreća sa krznima divljih svinja ostavljena 300 metara od Memorijalnog centra Potočari

Nakon saopćenja Općinskog odbora SDA Srebrenica o tome da su nepoznate osobe danas pred kapijom Memorijalnog centra u Potočarima ostavile vreću sa svinjskim otpadom, reporter portala Klix.ba provjerio je ove informacije na mjestu događaja u Srebrenici.

Kako su za naš portal kazali u osiguranju ovog kompleksa, riječ je o vreći u kojoj su bila krzna divljih svinja, a koja je ostavljena nekada tokom noći.

Pripadnici osiguranja zaduženih za čuvanje ovog kompleksa kazali su nam da su vreću zatekli jutros kada se snijeg počeo topiti.

Za razliku od informacije iz saopćenja OO SDA Srebrenica gdje se navodi da je vreća ostavljena pred kapijom Memorijalnog centra, iz osiguranja su naveli da je pomenuta vreća pronađena pred kapijom bivše Fabrike akumulatora koja se nalazi udaljena oko 300 metara od Memorijalnog centra prema Srebrenici.

Pretpostavlja se da su navedenu vreću s krznima divljih svinja ostavili lovci. Podsjetimo, iz
OO SDA Srebrenica su ovaj čin najoštrije osudili.

"Riječ je o gnusnom napadu, s ciljem skrnavljenja mezarja za žrtve genocida u Srebrenici, te brutalnog vrijeđanja osjećaja preživjelih i porodica ubijenih Srebreničana, sa jasnim političkim konotacijama", kaže se, između ostalog, u njihovom saopćenju.

U vezi s ovim događajem oglasili su se i iz Upravnog odbora Memorijalnog centra u Potočarima kazavši da ne kriju ogorčenost ovim činom. Žele da vjeruju da je počinilac to uradio ne razmišljajući o eventualnim posljedicama.

“Prostor koji je omeđen nišanima, za koje su majke dale članove svojih najmilijih, za nas je sveto mjesto i nećemo tolerisati bilo kakvo narušavanje i ugrožavanje ovog prostora. Lokalnu upravu pozivamo da Komunalna inspekcija i druge nadležne službe reaguju na ovaj čin, kao i za bilo kakve slične radnje i time pokažu da žele dijeliti bol s porodicama, bar u danima njihovih najsvetijih praznika. Ukoliko izostane reakcija, smatramo da je ovaj čin i njihova kolektivna svijest” zaključili su u Memorijalnom centru Srebrenica.

“Imajući u vidu da se ovih dana obilježavaju najveći pravoslavni praznici i da je praksa klanja svinja povodom praznovanja, ne očekujemo bilo kakav vid provokacija ili loših namjera komšija Srba, a što se već dešava. Poučeni iskustvom, pozivamo nadležne institucije da preventivno djeluju i ne dozvole da se na bilo koji način skrnavi prostor Memorijalnog centra. Očekujemo osudu i istragu o ovom događaju, te adekvatnu sankciju počiniocu, ma ko to bio” istakli su u Memorijalnom centru.

Izvor: Klix.ba 

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.