Avgust 23, 2019

Prošle godine vatrogasci u Srebrenici imali 74 intervencije

Tokom 2018.godine vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Srebrenica imali su 74 intevencije od tih intervencija većinom su bili požari niskog rastinja kao požari na dimovodnim odvodima.

- Najkritičnije intervencije su bile na tri stambene zgrade, a razlozi zašto se intervenisalo više puta na jednom objektu je neodržavanje dimnjaka. Najveći problem je što te zgrade ne posjeduju hidrante, a mi kao vatrogasna jedinica nismo opremljenjeni materijalno tehničkim sredstvima da bi gasili višespratne objekte. Mi posjedujemo opremu da gasimo požare drugog, eventualno trećeg sprata – kazao je komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice, Izet Suljanović.

On navodi da tokom prošle godine vatrogasci su imali i nekoliko intervencija na stambenim poslovnim objektima, kao intervencije na gašenju kontjenera, i par intervencija pruzajući pomoć policiji u saobraćajnim nesrećama.

- Teritorijalna vatrogasna jedinica raspolaže adekvatnom opremom za vršenje intervencija na otvorenom prostoru. Međutim, za gašenje višespratnica mi nismo opremljeni adekvatnom opremom. Nisu ni preventivne mjere u tim objektima odrađene kako treba, jer nema hidrantske mreže, nema vatrogasnih aparata, nema protivpožarni puteva i teško se može prići objektu tokom požara. Kada su u pitanju privatni objekti možemo adekvatno da intervenišemo i imamo odgovarajuću opremu – istakao je Suljanović.

Zahvaljujući brzoj i uspješnoj intevenciji vatrogasaca na gašenju požara na poslovnom objektu Alma-Ras, direktor ove kampanje će Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici dodijeliti neophodnu opremu za rad.

U Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Srebrenica trenutno je zaposleno 20 osoba.

K. Šakić/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.