Juni 02, 2020

U organizaciji OPZ "Drinaplod" održan seminar za pčelare

OPZ „Drinaplod“ Srebrenica danas je organizovala seminar za pčelare koji je održan u prostorijama Kuće dobrih tonova.

 

  Cilj seminara je organska proizvodnja hrane sa uključivanjem novih pčelarki i pčelara i dodjela po 10 pčelarskih društava sa kompletnom pčelarskom opremom sa značajem organizovanog pristupa proizvodnje i zajedničkog nastupa na tržištu. Seminaru je prisustvovalo oko 80 pčelara sa područja Srebrenice i okolnih opština.
- Pčelari u cijeloj BiH nisu organizovani. Pčelarstvo je izuzetna grana privrede, i ima veliki potencijal, ali nazalost pčelari nisu organizovani. Srebrenica je zdrava sredina, koja ima dobre uslove i resurse za razvoj pčelarstva – kaže Esad Smajić
Predavanje na današnjem seminaru pčelarima je održao poznati srebrenički pčelar Nijaz Đozić, koji je autor i knjige „Radovi i stanje pčelarskog društva u jednoj godini“
- U startu moramo napraviti razliku između pčelara koji su hobisti i onih koji se intenzivno bave pčelarstvom. Mi ovdje možemo napraviti čudo. Današnji seminar pokazuje da je interesovanja pčelara veliko. Mi trebamo raditi na tome da brendiramo med sa ovog našeg prostora. Mi moramo da ponudimo ono što nam tržište traži – kaže Đozić.
Adis Mehić je iz Konjević Polja, a pčelarstvom se bavi više od deset godina.
- Imam oko stotinu košnica. Na današnji seminar sam došao da bi čuo nešto novo i naučio nešto. Bavim se uzgojom matica i prodajom rojeva, prozivodnjom meda, propolisa, polena. Pčelarstvo je moje glavno zanimanje. Posljednjih godina sam intenzivirao proizvodnju, a plan mi je da broj košnica i društava povećam na 150 do 200. Od pčelarstva se može lijepo živjeti – kaže Mehić.
Podršku današnjem seminaru pružila je i organizacija BHB (Bauern helfen Bauern)
- Podržavamo projekte iz poljoprivrede, ali sve što ima veze sa organskom proizvodnjom. Mi smo prošle godine organizovali nekoliko sminara za organsku prozivodnju voća i povrća. Mi ćemo zasigurno i dalje podržavati sve što ima veze sa organskom proizvodnjom. Danas smo u saradnji sa OPZ „Drinaplod“ ponudili svoje prostorije i resurse za organizaciju seminara na kojem se govori o pčelarstvu. Danas ovdje imamo 80-ak pčelara i to govori da je interes veliki – rekao je predstavnik BHB Namir Porić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.