Maj 22, 2019

Danas se obilježava Svjetski dan radija

Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan radija.

Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija, koji je porukom "Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta", počeo emitiranje 13. februara 1946.

Iako je prva svjetska radiostanica u Pittsburghu počela redovno emitirati još daleke 1920, a Radio Sarajevo 10. aprila 1945. u 16 sati, Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine

Uprkos rasprostranjenosti novih internetskih komunikacijskih platformi, radio još dopire do najšire publike i slušateljstva.

JP JS RTV Srebrenica

Izgradnja Opštinske radio stanice Srebrenica počela je polovinom 1981. godine gradnjom antenskog stuba i kućice za predajnik na brdu Bojna i adaptacijom prostora u zgradi Narodnog univerziteta „Zvonimir Šubić“ u Srebrenici (to je danas „Kuća dobrih tonova"). Već od decembra iste godine počinje prijenos programa Radio Sarajeva preko ST predajnika snage od jednog kilovata. Nešto kasnije počinje eksperimentalno emitovanje programa na frekvenciji 1485 KHz odnosno srednjetalasnoj dužini od 202 metra i ultrakratkim talasima na 105,8 MHz. Redovno emitovanje programa započinje 8. oktobra 1982. godine. Radio je iz zgarde staro Univerziteta preseljen u Dom kulture i emitovao je program sve do početka rata.

Nakon minulog rata, tačnije 1996. godine, rad Doma kulture u Srebrenici se obanavlja. Radio počinje emitovati program predajnikom snage 100 V sa antenskog stuba na Starom gradu. Emitovanje radio signala prestaje u aprilu 2002. godine odlukom Regulatorne Agencije za telekomunikacije kojom je tadašnjoj RTV Srebrenici bio zabranjen rad i emitovanje programa zbog toga što nije ispunila propisane uslove RAK-a. Forum građana Srebrenice formiran te godine kao prva multietnička nevladina organizacija u Srebrenici pokreće inicijativu za obnovu rada radio stanice. Tek 2005. godine stvaraju se uslovi i počinju aktivnosti i pripreme za ponovno otvaranje radio stanice u Srebrenici tako da u prvoj polovini 2006. godine radio signal iz Srebrenice ponovo kreće u eter. Program je emitovan putem frekvencije 99,80 Mhz čiji vlasnik je bila RTV TK.

Skupština opštine Srebrenica 21. marta 2008. godine donosi odluku o osnivanju Javnog servisa „ Radio Televizija Srebrenica“. Na realizaciji te odluke ništa se nije uradilo sve do početka januara 2010. godine. Tokom započete registracije ustanovilo se da je ta odluka nepotpuna, te je ona stavljena van snage. Nova odluka se donosi 5. marta 2010. godine, ovog puta o osnivanju JP „Javni servis Radio – Televizija Srebrenica. Tada je potpisan novi ugovor i emitovane započelo na FM frekvenciji 105,20 MHz čiji vlasnik je Radio „Glas Drine“ iz Sapne. Na toj frekvenciji radimo i danas.

RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.