Juni 02, 2020

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz jula 1995. godine, danas je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

Kao i prethodnih godina, vijence na kamen temeljac u mezarju položili su članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici Općine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, ministar u vladi Federacije BiH za izbjeglice i raseljena lica Edin Ramić,  predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, predstavnici, samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica i građani koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine.

- Mi ovaj dan obilježavamo pred našim šehitlucima i šehidima. Ovo je mjesto opomene cijelom svijetu, i poruka da se nikada i nikome ne ponovi genocid i Srebrenica. Neka nam je sretan i beričetan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – poručio je direktor Memorijalno centra Srebrenica – Potočari  Mersed Smajlović.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, kaže da je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje.

- Poruka je da smo mi ovdje da se sjetimo onih koji su dali svoje živote za našu zemlju. Mi smo tu da čuvamo Bosnu i Hercegovinu. Mnogi dovode u pitanje ovaj dan, ali nadam se da će u budućnosti svi zajedno obilježavati ovaj značajan datum – rekao je Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, kaže da će se Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježavati uvijek i na svakom pedlju Bosne i Hercegovine.

- Mi smo ovdje na Drini, i obilježavamo Dan nezavisnosti u Srebrenici, Bratuncu, Zvroniku, Bijeljini i svim mjestima. Mi smo svoji na svome i nećemo odustati. Projekti koji su bili namjenjeni podjeli ove zemlje nisu uspjeli i nikad neće – rekao je Salkić.

Munira Subašić, predsjednica udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ kaže da je „Bosna i Heregovina naša mati koju moramo voljeti“

- Bosna i Hercegovina je naša mati. Mati se mora voljeti. Ko ne voli svoju zemlju, ne voli ni sebe. Mi moramo graditi našu zemlju, zbog djece koja dolaze – rekla je Munira Subašić.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je obilježen i prigodnim programom u Kulturnom centru Srebrenica koji su pripremila djeca iz Srebrenice uz pomoć svojih učiteljica i nastavnica, a podržali predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić i zamjenik načelnika opštine Srebrenice Hamdija Fejzić..

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.