Maj 30, 2020

Održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica

U prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas je održan Prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica.

Na sastanku su konstituisani pododbori, te imenovani predsjednici 12 pododbora u okviru Organizacionog odbora.

- Izabrali smo predsjednike podobora, i na tim ljudima je najveći teret rada i pripreme. Oni će izabrati svoje timove,  predložiti svoj program rada i aktivnosti koje će ući u program obilježavanja godišnjice genocida. Danas smo raspravljali o pravilniku rada Organizacionog odbora, koji će biti usvojen na jednom od narednih sastanaka – rekao je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.

„Marš mira“ će i ove godine okupiti veliki broj učesnika iz Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta. Munir Habibović, predsjednik podobora za „Marš mira“ kaže da će se u narednom periodu raditi na uređenju trase Marša mira.

- Ove godine najbitnije pitanje će biti ponovno uređenje trase od Kameničkog brda do Buljima. Zbog vremenskih neprilika prošle godine nismo bili u mogućnosti da koristimo dio te trase. Prioritet će biti da osposobimo trasu, kao i dio puta na Udrču. Već sutra ćemo poslati određene zahtjeve prema institucijama. Zbog formiranja vlasti imaćemo problema oko zahtjeva, ali na vrijeme smo krenuli sa pripremom. U zadnje tri godine urađeno je dosta na trasi i deminiranju terena – rekao je Habibović.

Do sada je identifikovano 12 žrtava genocida koje će biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica 11. jula.

- Ja bih zamolila sve majke, sestre, žene, djecu, koji imaju bar jednu kost identifikovanu svojih voljenih da ih ukopaju. Ja sam ukopala dvije kosti svoga sina, i mogu da odem u mezarje, proučiti Fatihu. Na nišanu piše ime mog sina, i niko ne može negirati da nisam imala sina – kaže Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.