Juli 07, 2020

Ovca Mehe Avdića na svijet donijela jagnje sa šest nogu

Meho Avdić je penzioner koji živi u srebreničkom selu Budak (MZ Potočari). Od malih nogu je volio životinje, i bavio se stočarstvom pored posla koji je radio. Sada je u penziji, godine 2002. godine se vratio u Budak, i ponovo se počeo baviti stočarstvom. Prije nekoliko dana nije ni slutio šta će se desiti.

 

- Ujutro rano jedna ovca se počela janjiti, otišao sam da obiđem. Ovca se nije mogla sama da ojanji, i ja sam je ojanjio. Kada sam vidio jagnje nisam mogao vjerovati, imalo je šest nogu. Pokušalo je da ustane, ali nije moglo. Ista ovca je ojanjila još jedno jagnje i ono je u redu. Bio sam iznenađen, i skontam šta ću kako ću, zovnem veterinara. Nakon toga sam odnio jagnje u Bratunac veterinaru. Bilo je tu dosta ljudi koji nisu mogli vjerovati šta vide. Ljudi, pravoslavci su se krstili kad su vidjeli – priča Meho i dodaje da su jagnjetu operativnim zahvatom uklonjene noge koje su izrasle.

- Veterinar je pregledao jagnje, i odlučio da operativnim zahvatom otkloni te dvije noge koje su izrasle. Uklonio je, uradio to sve, dao injekcije jagnjetu. Rekao mi je ako preživi tri dana da će biti dobro. Evo već dvije sedmice je jagnjetu, nema problema, dajemo mu hranu preko flašice. Još nema stabilnosti kao ostala jagnjadi, ali eto vidjećemo šta će biti. Volio bih da preživi – kaže Meho.

Kaže da je bio iznenađen kada je vidio jagnje sa šest nogu.

- Ja nisam čuo nikad da jagnje bude sa šest nogu, kamoli da sam vidio. Bilo je ono situacija da recimo jagnjetu fali dio uha, ali da ima šest nogu to nisam vidio nikad.  Začudio sam se. Neobično je to sve. Situacija da se čovjek zamisli. Božije davanje je da se tako rodi, ali i eto da preživi. Nekako sam se vezao i pazimo ga.

Meho kaže da se nakon rata vratio u Budak gdje živi, uređuje imanje i lijepo se osjeća.

- Vratio sam se ovdje, živim, bavim se stočarstvom. Imam više od pedesetero sa jagnjadima i ovcama. I prije rata sam se bavio stočarstvom. Ovce sam uvijek najviše volio, i nakon što sam se vratio nabavio sam ovce. Lijepo mi je ovdje, iako nas nema puno – poručuje Avdić.

 A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.