Maj 30, 2020

Obilježena 16. godišnjica od prve dženaze u Potočarima

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz jula 1995. godine,  danas je učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća i Tevhidom obilježena 16. godišnjica prve dženaze i ukopa prvih identificiranih žrtava genocida.

 

Na spomen - obilježje cvijeće su položili i počast žrtvama odali predstavnici Memorijalnog centra Potočari, udruženja preživjelih žrtava genocida, član predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džafetović, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, te predsjednik Skupštine općine Srebrenica Nedib Smajić, zamjenik načelnika općine Srebrenica Hamdija Fejzić.
- Važno je istaći da su tokom 2003. godine u Memorijalnom centru Potočari obavljene tri dženaze. Prva dženaza je obavljena 31. marta, kada je ukopano 600 žrtava genocida. Druga dženaza je bila 11. jula kada je ukopano 282 žrtve, i treća dženaza je bila 20. septembra 2003. godine kada je ukopano 107 osoba. Tokom te 2003. godine ukopano je 989 žrtava genocida.Tada je zvanično otvoren Memorijalni centar Potočari, a otovorio ga je bivši američki predsjednik Bil Klinton  - kaže Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari koji dodaje da je do danas ukopano 6610 žrtava genocida.
Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je u obraćanju prisutnima rekao da je obaveza svih da se borimo za istinu i pravdu. 
- Mi se danas sjećamo i odajemo poštovanje šehidima Bosne i Hercegovine koji su na današnji dan prije 16 godina ukopani ovdje. Odajemo poštovanje i sjećamo se svih žrtava genocida u Bosni i Hercegovini i ovdje u Srebrenici. Mi nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti ono što se dogodilo Bosni i Hercegovini i našem narodu u periodu agresije. Uvijek ćemo se podsjećati i odavati poštovanje jer je to civilizirani odnos prema žrtvama. Civilizirano se sjećati se, odavati poštovanje, učiti mlađe generacije o onome što se dešavalo u Bosni i Hercegovini. Nama ništa ni manje ni više ne treba osim istine- rekao je Džaferović. 
Avdo Sandžić je prije 16 godina u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ukopao svog brata Husu. 
- Moj brat Huso je pronađen u grobnici u mjestu Burnice. On je pronađen u vojnoj vreći, imao je sat na ruci. Njegovo tijelo je bilo kompletno, a ustrijeljen je u glavu. Prvo kopanje koje je bilo ovdje tad je ukopan i moj brat. Bilo je teško tad kao i sad, i još taj osjećaj ne prolazi, ali eto znam gdje mu je mezar - kaže Sandžić.


A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.