Maj 30, 2020

ŠG "Drina" Srebrenica pozitivno poslovalo u prošloj godini

Šumsko gazdinstvo Drina iz Srebrenice koje gazduje srebreničkim i bratunačkim šumama pozitivno je poslovalo tokom 2018. godine ostvarivši dobit od 9.500 KM i tako nastavilo višegodišnji kontinuitet uspješnog poslovanja. ŠG Drina je u 2018. godini ostvarila prihod u iznosu 4.659.819 KM, a rashodi su bili 4.650.395 KM, što je 93 odsto od plana.

- Prethodnu godinu ŠG „Drina“ je završilo sa pozitivnim poslovanjem, negdje oko devet hiljada KM. Planiramo u ovoj godini da isiječemo oko 54 hiljade metara kubnih drvnih asortimenata i ostvariti prihod od oko pet miliona maraka. U skladu sa zakonom o šumama 10% od toga će ići opštinama Srebrenica i Bratunac – kaže direktor ŠG „Drina“ Srebrenica Nego Jevtić koji dodaje da će se u narednom periodu raditi na pošumljavanju.

- U narednom periodu nam sleduju i šumsko – uzgojni radovi, to jest pošumljavanje. U pitanju je oko 50 hiljada sadnica za područje ove dvije opštine. Pored toga radit ćemo na čišćenju kultura koje su ranije pošumljene. Mi imamo uredan plan i dovoljan broj uposlenih radnika da to uradimo. Probleme nam predstavljaju požari nastali zbog ljudskog faktora. Razumljivo je da ljudi čiste svoja imanja, ali dešavaju se požari koji nanesu štetu. Apelovao bih na građane da budu oprezni, jer požari nanose ogromnu štetu – kaže Jevtić i dodaje:

- Kada je u pitanju odnos sa lokalnim stanovništvom, mi uspostavljamo potpunu ravnotežu. Dogodi se u početku gdje izvodimo radove da se neki dio neki dana, ili nekoliko dana, oteža saobraćaj za mala auta. Mi imamo ugovorene obaveze sa našim dobavljačima koji izlaze na lice mjesta i otklanjaju te probleme na putevima. Naša je obaveza da sa građanima imamo dobre odnose.

ŠG "Drina" ima uposlenih 95 radnika, a kada je u pitanju angažovanje radne snage nedostaje sjekača.

- U današnjim uslovima s obzirom na djelatnost preduzeća, i imajući u vidu da se radi o teškim poslovima, postoji teškoća kod iznalaženja radne snage, pogotovo kada su u pitanju sjekači, ili sa radnicima koji upravljaju šumskim zglobnim traktorima.

Jevtić kaže da ŠG Drina ima korektne odnose sa opštinama Srebrenica i Bratunac.

- Mi sa opštinama Srebrenica i Bratunac održavamo konkretne odnose. Mi imamo zakonsku regulativu koja nas obavezuje da 10 posto vrijednosti naših drvnih asortimenata sa lagera moramo uplatiti opštinama. Tako da nas to na godišnjem nivou izađe preko 500 hiljada KM obaveza koju moramo uplatiti na budžete opština Srebrenica i Bratunac – rekao je Jevtić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.