Maj 30, 2020

Turistička ponuda na jezeru Perućac

Ugostiteljstvo i turizam na jezeru Perućac je u povoju, barem kada je u pitanju lijeva obala jezera u Bosni koja najvećim dijelom pripada opštini Srebrenica.

Najviše u razvoju turističke ponude ovdje je do sada postigao Jasmir Beganović Mire iz Sjedača koji je već nekoliko godina uporan što već i daje rezultate. Počeo je pod četiri kolca natkrivenim najlonom i za nekoliko godina upornog rada, odricanja i ulaganja postigao je dosta. Posjetili smo ga i uvjerili se u to da se se odlično pripremio za predstojeću turističku sezonu. U njegovom restoranu simboličnog imena “Krčma u planini” na plaži Oštrika ima mjesta za 70 gostiju istovremeno. U odnosu na ranije  ima novi enterijer, više mjesta, kvalitetniju i veću ponuda gostima koji kod njega dođu. Zahvaljujući njemu i nekolicini mještana i vlasnika vikendica riješen je i dugogodišnji problem vode za piće na plaži. Sad ima vode i za tuširanje.
Mire u ovogodišnjoj ponudi svojim gostima izdaje vikendicu na vodi sa šest ležajeva, vrlo povoljno. Vikendica je potpuno opremljena ima i kupatilo, tv, wi-fi... Tu je i šadrvan za odvojeno drušvo koje želi uživati u jelu i piću sa uslugom na vodi, te dva čamca za vožnju gostiju jezerom ili u dogovorene ture za razgledanje kanjona Drine do Žepe i Višegrada.  U ponudi kod Mireta ove sezone je i jagnjetina sa ražnja, svježa riba i roštilj. U poslu mu pomažu i članovi porodice i kaže da je zadovoljan.
Nije zadovoljan radom Turističke organizacije Srebrenica koja u neku ruku gazduje plažom ali baš “gazduje”, kaže Mire jer se po njemu njihov sav rad ogleda samo u organizivanju regate jednom godišnje i postavljanjem oznaka kupačima pored pontona. Najveći problem je odvoz smeća. Postavljane su u nekoliko navrata kante i kontejneri ali smeće  niko ne odvozi a svi posjetioci plaže ga bacaju.

M. Sekulić/ RTV Srebrenica

 
Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.