Juni 02, 2020

Vjernici dočekali mjesec Ramazan

Večeras sa zalaskom sunca počeo je mjesec ramazan. U Srebrenici je ovaj odabrani mjesec za muslimane dočekan s radošću. Klanjan je i teravih - namaz, a vjernici će sutra zapostiti i prvi dan posta. 

Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica, kaže da je za Bošnjake u Srebrenici ramazan mjesec radosti. 

- Svaki ramazan je radost, i zahvala pripada dragom Bogu što nam je omogučio da dočekujemo ramazane, bajrame u Srebrenici. Nakon genocida u Srebrenici smo uspostavili život, dragi Allah dž. š. nam je omogučio da ispunjavamo naše vjerske obaveze. Posebno je važno, i velika je privilegija i čast za sve one koji su u Srebrenici, i Podrinju. Ramazan je prilika kada trebamo biti bliži jedni drugima. To je najvažnije za nas Bošnjake. Ramazan je idealna prilika za to, da kroz iftare, druženja, budemo bliži jedni drugima, da budemo jači. Svi moramo dati svoj doprinos.

Teravih - namaz na području opštine Srebrenica će se klanjati u 12 džamija, kao i u Memorijalnom centru Potočari - Srebrenica. 

- Mi smo uspjeli obnoviti 18 džamija, dok je obnova dvije džamije u toku. Ove godine će se u 12 obnovljenih džamija klanjati teravih - namaz. Pored džamija, teravih - namaz će se klanjati u Memorijalnom centru Potočari. To je tradicionalno već nekoliko godina, na prijedlog naših majki. Posebno ću istaći rahmetli majku Hatidžu Mehmedović, koja nije sa nama, ali ona je bila inicijator sa ostalim majkama da se teravije klanjaju u Memorijalnom centru. Majke žele da budu blizu svoje djece, da klanjaju u blizini nišana svoje djece. Pored Memorijalnog centra, teravih - namaz će se klanjati u Daljegošti, Liješću, Dobraku, OSatu, Osmačama, Šehidskoj džamiji u Srebrenici, Čaršijskoj džamiji, u Gornjim Potočarima, Sućeska, i Podgaju - kaže Damir Ef. Peštalić.

Teravih - namaz će se klanjati i ovog ramazana u Luci koja je od centra Srebrenice udaljena više od 50 kilometara. 

- Svim vjernicima u Srebrenici, Bosni i Hercegovini, dijaspori želim da im ne budu teški ramazanski dani, da isposte, i da svi zajedno budemo bliži jedni drugima. Ramazan Šerif Mubarek Olsun - poručuje Damir ef. Peštalić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.