Avgust 15, 2020

Američki muzički radnici u posjeti Kući dobrih tonova u Srebrenici

Nakon nedavne posjete američke organizacije Teaching artists International (TAI) muzičkom projektu Kući dobrih tonova u Srebrenici, grupa muzičkih radnika odlučila je da ponovo posjeti ovu inicijativu i razmjeni iskustva u okviru svoje posjete Balkanu.

Kuću dobrih tonova prepoznali su kao inspirativni program na Balkanu koji koristi muziku u radu na suživotu i kreiranja bolje budućnosti za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana.

U sklopu svoje posjete Balkanu, muzičari iz ove organzacije izabrali su tri inicijatve u Srbiji, Hrvatskoj i Kuću dobrih tonova u Srebrenici, BiH.

Gabrielle Molina, osnivač i direktor TAI, kaže da je ovo prilika za muzičke radnike, muzičare i kompozitore iz Amerike da upoznaju rad muzičke inicijative inspirisane programom El Sistema u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, razmjene iskustva sa kolegama i djeci ponude radionice i inovativne pedagoške programe.

„TAI je američka neprofitna organizacija koja spaja muzičare sa raznim projektima širom svijeta, nudi edukaciju i razmjenjuje iskustva u radu inspirišući ih da se vode idejom El Sisteme i svakom djetetu omoguće besplatno muzičko obrazovanje, i cilj nam je da svake godine u Srebrenicu dovodmo kolege muzičare i razmjenimo iskustva sa muzičkim radnicima Kuće dobrih tonova“, kaže Molina.

Umjetnički direktor Kuće dobrih tonova Ismar Porić kaže da je saradnja sa ovom organizacijom ostvarena prije nekoliko godina i da je ponosan što baš ovaj program prepoznat kao jedan od najboljih na Balkanu.

„Kolege iz Amerike bili su oduševljeni našom pričom i idejom Kuće dobrih tonova. Ostali smo u kontaktu i odlučili da je od velike koristi za sve da jedna ovakva saradnja postoji, i veoma mi je drago što je baš ovaj projekat globalno prepoznat“, ističe Porić.

Kuća dobrih tonova je najpoznatija muzička priča iz Srebrenice koja je osvojila nekoliko međunarodnih priznanja i nagrada i okuplja oko 400 djece od 2 do 17 godina. Sve aktivnosti u Kući dobrih tonova su besplatne.

Izvor: Kuća dobrih tonova/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.