Decembar 06, 2019

Američki ambasador u BiH Eric Nelson u posjeti Srebrenici

U posjeti opštini Srebrenica danas boravio ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Eric Nelson. Ambasador Nelson se u okviru posjete Srebrenici sastao sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem i zamjenikom načelnika Hamdijom Fejzićem. 

 

- Sa načelnikom i zamjenikom načelnika sam se sastao da vidim šta oni rade po pitanju pomirenja i napretka ove lokalne zajednice – rekao je ambasador Nelson koji je posjetio i Memorijalni centar Srebrenica - Potočari.
- Ovo je moja prva posjeta Srebrenici. Želio sam da dođem i lično posjetim Memorijalni centar u Potočarima, da se sastanem sa direktorom Memorijalnog centra i razgovaram sa onima koji su preživjeli genocid. SAD će nastaviti podržavati sve one koji aktivno traže pravdu za one koji su izgubili živote u genocidu, kao i svima onima koji rade na miru i pomirenju. Srebrenica ima bolnu historiju, koju nikada ne možemo zaboraviti i iz koje svi moramo učiti. Srebrenica zaslužuje bolju budućnost, pomoć vlade SAD-a kako Srebrenici tako i Bosni i Hercegovini će ići u pravcu pomirenja i prosperiteta zemlje – rekao je ambasador Nelson.
Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica rekao je da je ambasadora upoznao sa prilikama u Srebrenici.  
- Danas smo imali priliku da u posjeti Srebrenici imamo ambasadora SAD-a. Ambasador je prvi put došao u Srebrenicu i upoznao se sa situacijom. Mi smo predstavili sve ono što smo  uradili do sada. Govorili smo i o političkoj situaciji, i smatramo da je ona na zadovoljavajućem nivou. Pomenuli smo i određene probleme, kao što je prevoz učenika, kao i neke projekte koje planiramo da radimo u Srebrenici. Ambasador je izrazio zahvalnost što je ovdje, oduševljen je sa onim što smo uradili, podržava odnose između Bošnjaka i Srba koji su u vlasti. Interesovao se oko komemoracija 11. i 12. jula koje treba da proteknu u najboljem mogućem redu. Istakli su da će oni svaki projekat koji za cilj ima pomirenje podržati.
Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, kaže da je, između ostalog, informisao ambasadora Nelsona o pripremama za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine
- Bila je ovo prva zvanična posjeta ambsadaora SAD-a, i mi smo ga uglavnom upoznali sa stanjem u opštini Srebrenici. Informisao sam ambasadora o pripremama za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica. Ambasador je izrazio želju da učestvuje u dijelu ovogodišnjeg Marša mira, te će biti prisutan na komemoraciji i dženazi 11. jula. Upoznao sam ambasadora sa čime se Bošnjaci susreću na ovim prostorima. Izrazio sam zabrinutost zbog školstva i bosanskog jezika što je problem na cijelom prostoru RS-a, pomenuo sam i Prvu osnovnu školu Srebrenica gdje školski odbor ne odražava pravo stanje i zakonsku obavezu kako bi trebalo biti, a to je na osnovu broja učenika. Mi imamo situaciju da su Bošnjaci manje zastupljeni u odboru, uprkos činjeniici da ima više učenika bošnjačke nacionalnosti. Govorio sam o prevozu učenika, kao i druge probleme koje imamo kao što je zapošljavanje u institucijama, u preduzećima i ustanovama koje finansira Vlada RS-a kao što je policija, elektrodistribucija, pošte i tako dalje. Ambasdaor Nelson je prijatelj Srebrenice - rekao je Fejzić. 

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.