Juni 06, 2020

U vrtić "Poletarac" upisano 120 djece

U vrtiću „Poletarac“ Srebrenica nedavno je završen upis djece u novu pedagošku godinu koja počinje 1. septembra. U programu RTV Srebrenica gostovala je direktorica vrtića „Poletarac“ Mirela Hodžić koja je govorila o radu vrtića i upisnom roku.

- Naš redovni uspini rok u novu pedagošku godinu je završen i trajao je od 10. do 17. juna. Komisija je provela proceduru, i sva djeca koja su prijavljena su i primljena. Djeca su raspoređena u šest vaspitno – obrazovnih grupa. Ukupno je prijavljeno 120 djece koja će naći svoje mjesto u našem vrtiću od septembra kada počinje pedagoška godina za svu djecu. U Skelanima ostaje jedna grupa djece, i tu je prijavljeno 16 djece – rekla je Hodžić.

U proteklim danima u Srebrenici se, prema riječima direktorice vrtića „Poletarac“ šire dezinformacije da za pojedinu djecu nema mjesta u vrtiću.

- Po zakonu o obrazovanju i vaspitanju djece predškolskog uzrasta mi raspisujemo dva poziva za prijem djece u toku godine. Prvi upisni rok je redovan, i taj rok je u junu ili julu u zavisnosti od pravilnika ustanove. Naš rok je uvijek u junu. Drugi rok je u januaru, i taj upisni rok se raspisuje ukoliko ima upražnjenih mjesta. U našoj ustanovi je u januaru bio raspisan konkurs za popunu upražnjenih mjesta. Roditelji koji ovih dana šire dezinformacije da njihova djeca nisu primljena tada su aplicirali i nisu prošli jer nisu ispunjavali uslove. Uslove nisu ispunjavali jer djeca u januaru nisu imala godinu dana, tek su godinu napunili u junu. Roditelji žele da njihova djeca sada krenu u vrtić, što po zakonu nije moguće. Mi ne možemo do septembra da u jasličku grupu upisujemo novu djecu. Bliži se kraj pedagoške godine, u drugoj polovini avgusta je kolektivni odmor za djecu i uposlene, i jednostavno djeca sad da krenu u vrtić ne mogu proći period adaptacije. Njihova djeca su primljena, nalaze se na spisku primljene djece, i od 1. septembra sa svom ostalom djecom će da idu u vrtić. Međutim, tu imamo problem što roditelji hoće da djeca krenu sad, to nama ministarstvo ne dozvoljava, jer pedagoška godina počinje u septembru, i tada će sva djeca koja su primljena krenuti, biti raspoređena u grupe. Mi imamo zakonske obaveze i pravila koja moramo da ispoštujemo – rekla je Hodžić. 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.