Februar 23, 2020

Počeli "Petrovdanski dani 2019"

U velikoj sali Kulturnog centra Srebrenica večeras su zvanično otvoreni „Petrovdanski dani 2019“.

 

Na otvaranju memorijalno duhovne, kulturno - sportske i humanitarne manifestacije prisutnima se obratio predsjednik Organizacionog odbora "Petrovdanski dani 2019" i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, a prikazan je i dokumentarni film "Tuzlanska kapija".
- Ono što vrijeđa Srbe i srpske žrtve jeste to što i 27 godina nakon tih stravičnih zločina nema ni jednog okrvljenog za ono što je počinjeno. Svih ovih godina dok smo imali na vlasti Bošnjaka negirano je da je uopšte poginuo Srbin od strane Bošnjaka na ovoj teritoriji. Mi to znamo, i s tim živimo 27 godina. Ono što vrijeđa srpske žrtve jeste to što se zabranjuje na dostojanstven način obilježavanje stradanja srpskog naroda. Mi se moramo tome suprostaviti i na dostojanstven, legalan i legitiman način obilježiti svako mjesto gdje su stradali srpski vojnici i civili, jer ne postoji ni jedno mjesto, ni jedno selo gdje neko nije stradao. Kada uzmete i pratite hronologiju, ali vjerovatno ćemo mi u narednom periodu napraviti jedan hronološki niz kako je rat tekao, i šta se sve dešavalo, da bi se na kraju Srbi optužili da su počeli i završili rat, stavljajući nam pečat da smo mi genocidni. U nizu godina vladanja jedne takve politike srpski narod je obeshrabren, naši parastosi su izuzetno malo posjećeni, što šalje sliku u svijet da Srbi nisu stradali. Mnogii ljudi su iselili iz Srebrenice, pod ambijentom koji nije obećavao, ali vjerujem da postoji pravda. Mi ne tražimo nikakvu laž, projekciju, iskrivljenu sliku, samo tražimo da se kaže ono što se desilo u Srebrenici, i onda će se sve karte otkriti. Mnogo je dokaza koji dokazuju ko je činio zločine, mnogo je dokaza koji pokazuju da su neki događaji izmišljeni. Sve je to uticalo na kompletan ishod rata u Bosni i Hercegovini, i utjecalo je da ispadne da su Srbi krivi  - rekao je, između ostalog, u svom obraćanju prisutnima Grujičić.
"Petrovdanski dani 2019" traju narednih pet dana, i biće završeni 12. jula služenjem parastosa u Zalazju. 
-  Kroz ove dane odajemo počast i pomen srpskim žrtvama. Treba da posjetimo svaku aktivnost koja se organizuje ovih dana, žrtve su to zaslužile. Moramo da otrgnemo od zaborava ljude koji su ubijeni  - rekao je Grujičić. 
RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.