Januar 26, 2020

Komemoracijom i klanjanjem dženaze žrtvama obilježena 24. godišnjica genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica

U Memorijalnom centru Potočari danas je održana komemoracija, klanjana dženaza i obavljen ukop 33 žrtve genocida koji je nad Bošnjacima počinjen 1995. godine u "zaštićenoj zoni UN-a" Srebrenici. U prisustvu na desetine hiljada ljudi i brojnih zvaničnika, obilježena je 24. godišnjica genocida, a 33 žrtve genocida su pronašle vječni smiraj u mezarju Memorijalnog centra Potočari. 

Preživjeli Srebreničani, porodice, rodbina, učesnici Marša mira, ultramaratonci, biciklisti, visoke delegacije i brojni drugi građani iz cijele Bosne i Hercegovine i svijeta bili su danas prisutni u Potočarima gdje su klanjali dženazu i odali počast žrtvama genocida. 
Vjerski dio današnjeg programa predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. 
Ove godine ukopane su 33 žrtve, što je najmanji broj dosad. Sa današnjom dženazom u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari ukopano su 6643 žrtve. 
Prema informacijama iz Policijske uprave Zvornik komemorativni skup u Potočarima  protekao je mirno i bezbjedno. Skup u Memorijalnom centru u Potočarima obezbjeđivali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji s drugim bezbjednosnim agencijama u BiH i predstavnicima EUFOR-a.
''U saradnji sa bezbjednosnim agencijama, MUPRS-a je obezbijedilo potpunu sigurnost političkih ličnosti iz BiH i inostranstva, kao i drugih zvaničnika i ostalih učesnika Skupa'', navodi se u saopćenju.
Iako je magistralnim i regionalnim putevima podrinjske regije saobraćaj bio frekventan, tokom trajanja skupa obezbijeđeno je njegovo normalno i nesmetano odvijanje.

RTV Srebrenica

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.