Novembar 21, 2019

U Srebrenici otvoren "Futures MakerSpace" centar

U Srednjoškolskom centru Srebrenica danas je  otvoren "Futures MakerSpace" centar gdje će mladi ovog grada moći usavršavati, realizovati svoje ideje za projekte, kako bi pomogli radu i razvoju lokalne zajednice.

Inicijator projekta je Fondacija budućnosti u BiH (BH Futures Foundation), nevladina organizacija koja ima jasnu misiju da mlade talente naše zemlje pretvori u buduće lidere i da kroz pristup obrazovanju i tehnologiji sruši postojeće etničke barijere.
- Srebrenica dobija danas jedan prostor koji koriste mladi ljudi, te na ovaj način imaju priliku da se edukuju u svojoj lokalnoj zajednici. Opremili smo prostor sa inforamtičkim sistemima, dronovima, kompjuterima, 3D printerima. Mladi iz Srebrenice će imati priliku da to sve koriste. Dodatno ćemo centar koristiti kao odskočnu dasku da se mladi povezuju iz drugih gradova u Bosni i Hercegovini i ostatkom svijeta. Danas je u Srebrenici više od pedeset mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, i oni su nosioci ovog projekta - rekao je Edhem Čustović, osnivač BH Futures Foundation, i inicijator osnivanja centra u Srebrenici.
- Želim da dam kvalitetan doprinos ovom gradu. Srebrenica je jedan primjer od malih sredina, i mi želimo da zadržimo mlade ljude ovdje. Ovo je prvi korak, i dosta je posla pred nama. Cilj u narednih pet godine jeste da napravimo 20 ovakvih centara širom Bosne i Hercegovine, te da ti centri budu međusobno povezani - kaže Čustović. 

Centar će biti digitalno povezan sa partnerskim organizacijama iz svih gradova BiH, uključujući JSGuru Kliker Školu iz Banje Luke, DKR Robotički Centar iz Tuzle, SPARK iz Mostara... 
- Ovdje će dolaziti stručni ljudi, volonteri i studenti koji će raditi sa mladim ljudima, lokalnom zajednicom i privredncima - ističe Čustović.
Amra Nalić iz Srebrenice smatra da je otvaranje "Futures MakerSpace" centra pozitivan za ovaj grad. 
- Jedna jako pozitivna priča koja će se razvijati. Mi smo prije par mjeseci dobili obećanje da će ovakav jedan centar biti otvoren. Evo to je ostvareno. Nadam se da će ovo biti od koristi mnogim mladim ljudima u Srebrenici - kaže Amra Nalić iz Srebrenice. 
A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.