Juni 06, 2020

Usref Osmanović Rulja: Najteže je biti prihvaćen u svom gradu

Srebrenčanin  Usref Osmanović zvani Rulja već 35 godina živi i radi u Valjevu. Rodnu Srebrenicu nikada nije zaboravio i u svojim knjigama teme su mu uvijek  iz Srebrenice, sjećanje na mladost, prve ljubavi.

 

Svoje knjige prezentrira na neobičan način scenskim nastupom koji nigog ne ostavlja ravnodušnim. Bili smo na promociji knjige „Drugi svijet“ kojoj je pristvovao veliki broj građana Valjeva na čelu sa gradonačelnikom,  a Osmanoviću je ovom prilikom uručena i specijalna zahvalnica uglednog portala La Grande za njegov doprinos kulturi i umjetnosti. Evo šta je Husa kako ga zovu u Valjevu kazao za naš radio nakon održana promocije.

- Moje prezenatcije nisu stereoptipne. Ja na binu izlazim sa pjesmom, sa pozitivnom energijom. Ovo je moja deveta knjiga. Ne treba biti previše pametan, treba biti malo „blesav“ i djetinjast, napraviti svoj neki svijet. Ja sam baš to uradio, napravio svoj svijet. Valjevo prihvata iskrene, poštene ljude, sa dobrim namjerama. Ja volim ovaj grad, tu sam ostario, i tako će ostati do kraja mog života. Uprkos svemu, ja sam Srebrenčanin, i srce u Srebrenici najjače zakuca. Volio bih u Srebrenici napraviti promociju, ali mislim da još nije vrijeme. Nije još vrijeme da se zapjeva u Srebrenici – smatra Osmanović.

Moto Osmanovićeve knjige je ljubav, ali se u knjizi „Drugi svijet“ govori i o Srebrenici.

- Ljubav je najvažnija stvar na svijetu. U knjizi „Drugi svijet“ sam dosta pisao o grupi Fendi. Grupa Fendi je grupa koja život znači za naš kraj. Promocija je bila emotivna, jer su se video linkom uključili Nagib i Cane. Jednostavno, ja volim Srebrenicu i tako će ostati do kraja života. Ja želim da od zaborava otrgnem priče o Srebrenici. Ja sve svoje knjige pišem po sjećanjima. Ja u svoju budućnost ugrađujem prošlost. U knjigama pišem onako kako je bilo, ne štedim ni sebe, ni svoje prijatelje. Vjerujem da će Srebrenica vratiti u budućnosti svoj status koji je imala, i koji zaslužuje. Taj grad svakako ima potencijal. Iskreno se nadam da ću dočekati dan da izađem na svoju ledinu, pred svoju raju, i da prezentiram svoje knjige – rekao je Osmanović.

M. Sekulić/ A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.