April 12, 2021

Trodnevna radionica o zaštiti stećaka

JU Arheološki muzej "Rimski municipium" je u saradnji sa Centralnim Institutom za konzervaciju Beograd konkurisao kod Ministarstva kulture i informisanja Srbije sa Projektom:  Konzervacija-restauracija stećaka iz zbirke JU Arheološki muzej "Rimski municipium". Otvaranje trodnevne  radionice je u Skelanima 21.08.2019. godine sa početkom u 12,00 sati.

Direktorica JU Arheloški muzej "Rimski municipium", Svjetlana Marković kaže da je vođa projekta Maja Franković konzervator savjetnik, magistar konzervacije – restauracije iz Beograda.

- Radionica će biti održana tri dana. Prvi dan će biti u Mjesnoj kancelariji Skelani, gdje će biti uopšteno o kulturnom naslijeđu i stećcima. Naredna dva dana radionice će se odvijati u Crvici na otvorenom, gdje će se konkretno raditi na zaštiti stećaka. Što se tiče stećaka koje mi imamo na području Crvice, to su stećci koji su pronađeni prilikom izrade puta Skelani – Bratunac. Imamo petnaest stećaka koje pokušavamo da zaštitimo i napravimo arheološki park. Jako je zanimljivo što mi imamo rimske spomenike u muzeju koji su 3 i 4 vijek i stećke koji su 13 ili 14 vijek, to je hiljada godina razlike između spomenika koji su bili u raznim periodima našeg kulturnog naslijeđa – istakla je Markovićeva.

Ona je najavila da će biti oko petnaest arehologa i konzervatora na trodnevnoj radionici, a među njima su arheolozi iz Hrvatske.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.