Juli 07, 2020

U Skelanima otkriveni rimski mozaci iz trećeg vijeka

U proteklom periodu grupa arheologa je radila na istraživanju arheološkog nalazišta rimskog municipiuma u Skelanima. Otkriveni su dijelovi mozaika iz trećeg vijeka nove ere, koji pripradaju rimskom periodu.

 

- Istraživanje je obavljeno sredstvima Razvojnog programa Republike Srpske, koji već deset godina pruža podršku i izdvaja novac za arheološka istraživanja na ovom lokalitetu  - rekla je direktorica Arheološkog muzeja "Rimski municipijum" u Skelanima Svjetlana Marković

Vođa tima koji je proteklih dana obavio istraživanja, arheolog Ivana Grujić iz Trebinja rekla je da su ovim istraživanjem obuhvatili ostatke jednog objekta iz trećeg ili četvrtog vijeka koji je imao više funkcija.

- Tu je bio administrativni centar, a istražena prostorija bila je veoma luksuzna i mislimo da je služila i za razne prijeme. Ovaj administartivni centar je služio za javne poslove. Ovim se potvrđuje značaj Rimskog municipiuma od prvog do četvrtog vijeka. Istraženi objekat ima tri apside i zbog toga je jedinstven u BiH, a za apside se vezuje i podno grijanje – kaže Grujić.

Kustos Arheološkog muzeja u Skelanima, arheolog Boris Radić kaže da je ovogodišnjim istraživanjem povećan obim nalazišta i prošireno je prema istoku.

- Ustanovili smo da se urbana vila zavrašava jednom velikom apsidom koja je imala mozaike i podno grijanje. Pronašli smo fragmente uništenih mozaika, ali je sačuvano ložište od grijanja. Ovim istraživanjem ustanovili smo veličinu objekta na istočnoj strani, a potrebno je još istražiti sjeveroistočni dio, gdje očekujemo nove prostorije i detalje  - rekao Radić.

Otkriveni mozaici su rezultat nastavka istraživanja započetih 2008. godine, kada je na ovom području otkriven rimski grad.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.