Mart 02, 2021

Rasadnik Pančićeve omorike u NP "Drina"


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a odobrilo je Nacionalnom parku "Drina" da može proizvoditi šumsko sjeme Pančićeve omorike.

 

Ovo je za naš radio potvrdio direktor NP "Drina" dr Radomir Pavlović 
- Trenutno na prostoru Bijelih voda radimo planinsku kućicu, uz one sadržaje gdje smo uradili ljetnikovce i vidikovce. Zatim, radimo projekat zaštite stećaka na pet lokacija koje su u okviru Nacionalnog parka, a to su Zlatište kod Ljeskovka, Lubnice, Urisići, Klotjevac i Grujičići. U planu je izrada osaćanske kućice. Do nove godine imamo plan da osposobimo dva apartmana u okviru škole u Klotjevcu koja je pripala NP. Radimo i na izradi prostornog plana užeg dijela jezera Perućac. Poslat ćemo i dopis nadležnom ministarstvu da nam odobre gazdovanje lovištem Sušica, jer ispunjavamo tražene uslove. To će dati mogućnost daljeg razvoja NP, uvođenja reda, i pravljenja nove lovne osnove za narednih deset godina. Dobili smo rješenje od strane ministarstva da možemo na određenim lokalitetima da se bavimo prirodnim rasadnikom Pančićeve omorike, i da vršimo reprodukciju i prodaju tog zasada - kaže dr Pavlović koji dodaje da je cilj razvoj turističke ponude.
- Završili smo planinsku stazu koja spaja Klotjevac sa Bijelim vodama u dužini od 11 kilometara. U narednim danima će biti mapiranje staze. Planiramo nastavak planinske staze od Bijelih voda do Stubilića, što će biti veoma atraktivno za planinare i turiste. Mi imamo bogato kulturno - istorijsko naslijeđe, srednjevjekovne tvrđave, stećke, kanjon rijeke Drine, posebno lovište. To nemaju drugi nacionalni parkovi - rekao je dr Pavlović. 

RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.