Januar 23, 2021

XIII Konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske u posjeti Srebrenici

U posjeti Srebrenici danas boravi, trinaesti po redu, konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske. „Da se nikad ne zaboravi“ poruka je  s kojom je u Srebrenicu došlo blizu 500 Bošnjaka i njihovih prijatelja iz cijele Hrvatske. Organizator je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba.

- Došli smo s ciljem da iz Hrvatske dovedemo naše prijatelje, pa su tako s nama danas osobe iz Zagreba, Splita, Šibenika, Dubrovnika, Gunje. Pored mladih, tu su i starije osobe. Više do 450 osoba je danas došlo. Veliki broj učesnika je, a sve ovo je realizovano uz podršku grada Zagreba. Organizator je Bošnjačko vijeće nacionalne manjine grada Zagreba. Cilj je da nas iz godine u godinu bude sve više. Ja sam vezana lično za Srebrenicu, ali svi koji dođu ovdje vežu se – kaže Emina Bečirović, ispred organizatora konvoja.
Benjamin Fejzić iz Zagreba ima 17 godina, i već tri puta dolazi u Srebrenicu.
-  Ovaj posjet u Srebrenicu u meni budu osjećaj melankolije i praznine, ali i sretan sam da dolazimo u velikom broju svake godine. Želim da moja generacija znaju šta je Srebrenica, šta je genocid, i da više znaju o tome – rekao je Fejzić.
Mihaela Karla Palić je prvi puta u Srebrenici.
-  Ovo je sve u spomen nevinih žrtava i osjeća se tuga. Ponosna sam što sam došla, jer treba doći. Ja ću prenijeti svojim vršnjacima svoja iskustva i osjećanja, i nadam se da će doći neki od njih naredne godine u Srebrenicu – rekla je Palić.
Učesnike XVIII konvoja mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari dočekale su majke Srebrenice, preživjele žrtve genocida, kao zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić. 

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.