Juni 02, 2020

Načelnik Grujičić o banji Guber, projektima, firmama, zapošljavanju...

U posljednje vrijeme se ponovo intenzivirala priča o banji Guber. Od kreditnog zaduženja u iznosu od 2, 5 miliona KM koje će opština Srebrenica uskoro realizovati,  za oživljavanje banjskog turizma predviđeno je 800.000 KM, odnosno za stvaranje uslova i početak programa liječenja ljekovitom vodom Gubera.

- Od samog početka ovog mandata mi smo krenuli u tu priču, jer shvatili smo da jedino banja Guber može vratiti život Srebrenici. To je potencijal koji nije stavljen u funkciju. Banja Guber je najvrijedniji potencijal za Srebrenicu koji stagnira sve ove godine, da li svjesno da li ne, da li sa nekom lošom namjerom pojedinaca. Ovih dana se zaista intenzivirala ta priča. Uključila se intenzivno i vlada Republike Srpske, sa svim svojim kapacitetom. Poslali su nam jedan tim, koji će opet u četvrtak biti ovdje gdje ćemo precizirati korake i rokove, nakon čega ćemo imati konkretne pomake kada je u pitanju banja Guber, jer svi smo se usaglaslili da je banja Guber izvor života za Srebrenicu. Šteta je da bogastvo, jedan lijek, odlazi u kanalizaciju – kaže načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Načelnik Grujičić kaže da će u narednoj godini biti dosta građevinskih radova na području opštine Srebrenica.
- Ove dane koji su nam ostali do kraja godine koristimo da pripremimo potrebnu dokumentaciju kako bi mogli da naredne godine sa startovanjem građevinske sezone startujemo i mi. Plan je da se uloži više od tri miliona maraka u različite projekte, od infrastrukture do zapošljavanja. U prethodnom periodu zaposlili smo više do stotinu osoba, to se može i dokumentovati sve. Imamo zadovoljstvo da pomenemo firmu Ekonomik koja je zaposlila 40 radnika, i koja je izrazila potrebu za još prostora – kaže Grujičić.
Na Dan opštine 11. marta u Srebrenici je otvorena firma „Merkur Fashion“ koja se bavila tekstilnom proizvodnjom. Međutim, od otvaranja firma nije radila kako treba, a prije nekoliko dana došlo je do promjene vlasnika i investitora.
- Vrlo brzo ćemo imati start nove firme koja se zove „6. novembar“. U pitanju je tekstilna industrija. Imali smo tu određenih problema, ali će biti riješeno to. Naime, po otvaranju firme u prostoru bivše vezionice zaposleno je u startu 30 žena, a obuku je prošlo njih 40. Mi smo adaptirali u potpunosti prostor, došao je investitor koji je dovezao mašine, i počeo proizvodnju. Radile su žene četiri pet mjeseci, i nažalost investitor je počeo da radi onako kao što su mnogi radili u prošlosti to jest da dođu ovdje, uzmu pare i odu. Nažalost nismo odmah mogli s njim da se pozdravimo, ali je na kraju i do toga moralo doći. U međuvremenu se javio novi investitor koji je kupio tu fabriku, mašine, preuzeo obaveze prema radnicama tako da će u narednim danima početi proizvodnja. Mi ćemo u narednim danima riješiti probleme tih žena, isplatiti im zaostale plate. U pitanju je ozbiljan čovjek iz Zvornika, koji ima tekstilnu proizvodnju, u pitanju je vlasnik hotela Vidikovac – rekao je Grujičić.
Opština Srebrenica je kupila objekte koji su bili u vlasništvu firme „Srebrenica – prevoz“.
- U tim halama se nalaze tri registrovane firme. Jedna se već bavi cijepanjem drva. U drugoj hali je instalirana oprema za proizvodnju kutija za vino. U trećem dijelu objekta imamo registrovanu građevinsku firmu. Interes nam je zadržati mlade ljude ovdje, koji će imati normalne i dobre plate, jer mala plata neće sigurno zadržati nikog – smatra Grujičić.
Autobuska stanica u Srebrenici prestala je sa radom posljednjeg dana 2018. godine zbog dugova zvorničkog saobraćajnog preduzeća "Drinatrans", u čijem je vlasništvu bila.
- Objekat i prostor autobuske stranice je na prodaju. Mi radimo na tome da nađemo nekoga ko će kupiti prostor i pretvoriti ga u nešto. Da li će to biti autobuska stanica, ja mislim da nema potrebe, jer nama trebaju uređena i funkcionalna autobuska stajališta. Moja ideja je da se taj prostor pretvori u svečanu salu, restoran, jer mi u Srebrenici nemamo adekvatan takav prostor. Ukoliko opština kupi taj prostor, sigurno da ćemo imati adekvatno riješenje, da zadovoljimo potrebe i za autobuskim stajalištem – rekao je Grujičić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.