Oktobar 28, 2020

Krenuo Marš mira "Srebrenica - Vukovar"

 

U Organizaciji  demobilisanih boraca ARBiH, opštine Srebrenica u saradnji sa udruženjem „Drina“ Srebrenica danas je iz Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari krenuo treći po redu Marš mira Srebrenica – Vukovar.

Prema riječima Zulfe Salihovića, jednog od organizatora ovogodišnjeg Marša mira od Srebrenice do Vukovara, učesnici će za sedam dana preći put duži od 340 kilometara.
- Marš mira od Srebrenice do Vukovara je sastavni dio u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a“ Srebrenica. Cilj je odavanje počasti žrtvama Vukovara, žrtvama genocida u Srebrenici, i svim nevinim žrtvama – rekao je Salihović.
Munir Habibović jedan od učesnika kaže da je ovo treći Marš mira koji se organizuje iz Srebrenice do Vukovara.
- Ovo je treća godina kako idemo u Vukovar. Iz Srebrenice će krenuti oko 20 učesnika, s tim da će nam se u drugim gradovima još priključiti. Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti. Imamo učesnike iz Srebrenice, Bratunca, Sarajeva, Gradačca, Teočaka, Srebrenika i drugih mjesta – rekao je jedan od učesnika i organizatora ovogodišnjeg Marša Munir Habibović.
Almedin Bećirović je rodom iz Srebrenice, a danas živi u Holandiji. Kako kaže, došao je iz Holandije da prvi put učestvuje u maršu mira Srebrenica – Vukovar.
- Moj put iz Srebrenice u julu 1995. godine je trajao 47 dana do Kladnja, mjesta mog ponovnog rođenja. Želja mi je odati počast žrtvama Vukovara, ali i u drugim mjestima. Ovo je prvi put da idem. Učestvovao sam više puta u Maršu mira Nezuk – Srebrenica, ali je prvi put da idem u Vukovar – rekao je Bečirović.
Učesnike Marša mira Srebrenica – Vukovar nakon odavanja počasti žrtvama genocida iz Memorijalnog centra Potočari ispratile su majke Srebrenice, kao i predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti.
- Ovo je treći po redu Marš mira, a organizuje se u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Ovo je jedna od posljednjih aktivnosti u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine. – rekao je predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida i zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.