Print this page

Izvještaj sa nastavka redovne sjednice Skupštine opštine Srebrenica

U skupštinskoj Sali opštine Srebrenica danas je održan nastavak 20. redovne sjednice Skupštine opštine Srebrenica.

Odbornici su na današnjoj sjednici raspravljali o određenim informacijama, odlukama, planovima ii programima za 2020.godinu. Najviše rasprave odbornika bilo je oko Informacije opštinske komisije o stanju u Prvoj osnovnoj školi Srebrenica. Na prijedlog kluba odbornika SNSD-a ova informacija je vraćena na doradu, a komisiji je naloženo da sačini kompletan izvještaj o svim dešavanjima u školi. Posebno su se odbornici osvrnuli na informaciju da djeca srpske nacionalnosti ne idu na nastavu nakon odluke roditelja o bojkotu nastave. O tome nacelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže:

- Mi smo u utorak imali sastanak sa ministricom prosvjete i tu smo dogovorili neke korake koji su bili kao zaključci sa sjednica komisije koju je formirala Skupštine opštine u cilju rješavanja svih nastalih problema u školi. Tu su neki ustupci učinjeni, ono što je bilo u skladu sa zakonom i ustavom, to je dogovoreno. Međutim, sam nastup ili osuda onog što se dešavalo u proteklom periodu kada su u pitanju učenici sa spornom fotografijom, kada je nakon toga nastupilo prijetnja toj djeci, poljuljana je bezbjednost i djece i roditelja, i oni su ogorčeni na blagu rekaciju kada je u pitanju taj događaj. Roditelji srpske djece i nisu toliko protiv ovih zaključaka koji su dogovoreni u ministarstvu, koliko su načinom kako se došlo do toga. Prvo je bila sporna fotografija, oko toga se zatalasalo i onda je došlo do ovih pitanja drugih. Roditelji traže da ministrica dođe u školu, da sasluša zahtjeve roditelja djece srpske nacionalnosti i da tu dođe do zaključaka koji će ići u prilog srpskoj djeci. Oni žele da i ministarstvo osudi sve one punoljetne osobe koje su prijetile djeci koja u nekim momentima i ne znaju šta su uradila. Roditelji su izrazili to nezadovoljstvo, ja sam pokušao da ih nagovorim da ne bude bojkota nastave, nego da pozovemo ministarstvo i tražimo sastanak u školi. Međutim, većina roditelja je bila za bojkot, kako bi što brže doprinjeli rješavanju tog pitanja. Njihovi zahtjevi nisu usmjereni protiv nikoga, nego samo u zaštitu djece koja su na neki način pečatirana, i sada šta god da se dešava pretpostavlja se da su to ti dječaci s fotografije. Mislim da je najbolje da ministrica dođe i sjedne s njima, da se dođemo u situaciju da krenu srpska djeca u školu, a onda imamo bojkot s druge strane - kaže načelnik Grujičić koji dodaje da su "roditelji odlučni da bojkot traje dok ne dođe ministar prosvjete u Srebrenicu". 

Usvojena odluka o nagradama i priznanjima opštine Srebrenica u 2019. godini


Odbornici su danas na sjednici usvojili i odluku o nagradama i priznanjima opštine Srebrenica u 2019. godini koje će biti uručene na svečanoj sjednici u povodu Dana opštine 11. marta.

Plaketa sa zlatnim grbom opštine dodijeljena je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Plaketa sa srebrenim grbom opštine Srebrenica dodjeljuje se Vladi kantona Sarajevo.

Plaketa sa bronzanim grbom opštine Srebrenica dodjeljuje se timu hemijske sekcije SŠC Srebrenica "Parfemdžije".

Za humani postupak i hrabrost plaketa opštine Srebrenica će biti uručena  Mirnesu Hasanoviću, Mladenu Lazareviću i Adisu Krdžiću.

Najbolji sportista opštine Srebrenica u 2019. godini je Aldin Husjenović. 

Na današnjoj sjednici usvojene su i odluke o utrošku sredstava od posebnih nadoknada za šume, od nadoknada za eksploataciju mineralnih sirovina i vodnih nadoknada za 2020. godinu.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)