Juli 04, 2020

Načelnik Grujičić o prilikama u Srebrenici u vrijeme vanredne situacije


Gost RTV Srebrenica bio je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić. U razgovoru sa kolegom Marinkom Sekulićem načelnik opštine Srebrenica je  govorio o tome koje su mjere poduzete kako bi se spriječilo širenje epidemije korona virusa (COVID-19). Načelnik je uputio određene apele građanima opštine Srebrenica, i pozvao ih da poštuju izdata upozorenja. 

 

- Mi na području naše opštine nemamo ni jednog oboljelog stanovnika od korona virusa, što je svakako ohrabrujuće. Međutim, imamo 22 stanovnika koji su pod nadzorom. To su ljudi koji su došli sa strane, nemaju nikakve simptome, ali obzirom da su došli iz mjesta gdje ima oboljelih obaveza i dužnost je da se prijave i da budu pod kontrolom. 
Načelnik Grujičić kaže da su poduzete određene mjere kako bi se spriječilo širenje virusa. 
- Mi svakodnevno održavamo stastanke različitog karatkera, sa različitim ljudima i timovima sve u cilju donošenja mjera koje će doprinjeti da se ova zaraza ne proširi. Mi nismo u mogućnosti finansijskoj da savladamo sve prepreke, apelujem na građane da doprinesu da se ne proširi na Srebrenicu. Znamo da je veliki broj našeg stanovnika starije dobi, i zbog toga moramo biti oprezni. Mi smo donijeli određene mjere, kao što je zabrana okupljanja. Škole ne rade, kao i fakultet. Vrtić "Poletarac" još uvijek radi uz povećane mjere opreza, a izvršena je i dezinfekcija. Apeluje se na roditelje da vode računa o djeci, da ukoliko su bolesna da ih ne šalju u vrtić. Pojačali smo preventivne higjenske mjere u svim ustanovama, i danas se vrši dezinfekcija. Mi u upravi smo smanjili broj uposlenih, tako što je veliki broj otišao na godišnje odmore, kako bi smanjili taj socijalni kontakt. Donijeli smo odluku i da se zabranjuje rad ugostiteljskim objektima nakon 18 sati. Sve ove mjere će po potrebi biti dopunjavane, mjenjane - kaže Grujičić koji je pozvao sve građane koji dolaze sa strane da se prijave u Dom zdravlja Srebrenica.
- Mi imamo povećan broj djece sa fakulteta iz Srbije, i neophodno je da se svi oni prijave u Dom zdravlja, kako bi prošli kontrolu. Svi oni koji dođu sa strane, a nisu se prijavili u Dom zdravlja, biće sankcionisani novčanim kaznama. Apelujem na sve građane koji se vraćaju da se sami prijave. Pozivam i druge građane da budu odgovorni. Svi zajedno moramo da čuvamo zdravlje svih nas.  Apelujem na građane da smanje kretanje, posjete i ustanovama. Opština je dostupna kompletno radno vrijeme na telefon. Vjerovatno ćemo uvesti i dežurstvo da građani mogu putem telefona dobiti informacije. Formirat ćemo dva tima. Jedan tim će vršiti dostavu lijekova za osobe koje ne mogu doći ili ne smiju da izlaze. Isto tako ćemo učiniti i kada su u pitanju namirnice. Jedan tim će raditi na dostavi lijekova, a drugi tim namirnice. Apelujem na one koji su dobronamjerni, da se ponude i budu volonteri. Pozivam da ljude da koriste prirodu, obrađuju svoja imanja, koriste šetalište Guber, a da što manje budu u većim grupama, ustanovama i tako dalje. U saradnji sa graničnom policijom ćemo pratiti sve one koji prelaze granicu, kako bi na vrijeme reagovali. Mi smo mala sredina, i lakše nam se boriti sa svim. Pozivam građane i da umjereno kupuju u marketima. Svako neka kupi koliko mu je potrebno, a da se ne prave neke velike rezerve.
Ukoliko bude potrebe u narednim danima će biti održana i Tematska sjednica Skupštine opštine Srebrenica. 
-  Tematska sjednica SO Srebrenica će biti održana ukoliko bude potrebe ili se situacija bude ozbiljnija, kako bi analizirali sve ono što je urađeno u proteklim danima. Cilj je da i građani, ali i svi ostali, shvate ozbiljnost situacije  - rekao je Grujičić.
Načelnik Grujičić je istakao da "život nije stao" te da je planiran veliki broj projekata u narednom periodu. 
- Život naravno nije stao. Mi radimo i dalje. Pripremamo tendersku dokumentaciju za izgradnju parking garaže. Svi planirani projekti u ovoj godini će ići, nema zastoja. Svjesni smo da će se ovo odraziti na život, na ekonomiju, ali planiramo da uradimo zacrtano. Politička situacija je stabilna, nema problema. Svi smo jedinstveni kada je ova situacija u pitanju. Volio bih da je tako i u drugim situacijama. Intenzivno se radi na pokretanju banje Guber. Ono što sigurno mogu da kažem jeste da će banja Guber u 2021. godini imati ozbiljne korake i vjerovatno početi sa radom. Uvjeravanja su takva i vjerujemo da će tako biti. Što se prije ova situacija završi, prije ćemo  i krenuti sa realizacijom planova. Razovarao sam  i sa gospodinom Tegeltijom,  i postoji spremnost da nam Vijeće ministara uplati milion i po maraka. Vjerovatno nećemo imati sreću da o tome raspravljaju, ali nadati se da će ovo proći. Mi ćemo im dostaviti projekte - rekao je Grujičić i dodao da su počeli radovi na izradi fasada na određenim zgradama.
- Mi smo na skupštini donijeli odluku da radimo fasade na zgradama u ulici Baratova, i dio fasada koje možemo obuhvatiti u ostalim dijelovima Srebrenice. Ostale su fasade u ulici iznad parka. Mi smo na osnovu predračuna vidjeli gdje su veća ulaganja, i njih smo obuhvatili. Gdje su manja ulaganja njih smo ostavili. Neće biti fasade koja neće biti urađena u Srebrenici. Time ćemo zatvoriti krug, i nakon toga neće biti više radova na zgradama od strane opštine. Pozivam stanare da formiraju zajednice etažnih vlasnika. Kada zatvorimo krug i uradimo sve, mi ćemo biti tu da pomognemo, ali samo onim zgradama koje budu imale formirane  zajednice etažnih vlasnika. 
Kada je u pitanju donacija Srebrenici od strane Saudijske Arabije (Saudijski fond) načelnik je istakao da se procedura privodi kraju. 
- Što se tiče Saudijskog fonda, procedura je završena, tenderi su raspisani. Ovih dana završavamo tender oko nabavke mehanizacije i rekonsturkcije kuća. Nema nikakvog zastoja i uskoro će to sve biti realizovano - rekao je Grujičić.
Grujičić je apelovao još jednom na građane pozvao na odgovornost i da poštuju izdata uputstva kako bi se spriječilo širenje virusa. 
Sve informacije sa područja opštine Srebrenica koje se odnose na vanrednu situaciju, korona virus pratite na našoj stranici www.rtvsrebrenica.org i facebook stranici: RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.