Avgust 02, 2021

Štab za zaštitu i spasavanje: Zabrana kretanja za osobe starije od 65 godina

Danas je održana Sjednica za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama na području opštine Srebrenica.

Na sjednici su usvojeni određeni zaključci s ciljem prevencije širenja koronavirusa (COVID-19) na području opštine Srebrenica.

Prema riječima načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića na području opštine nema zaraženih koronavirusom.

 - Mi na području opštine Srebrenica nemamo oboljelih od koronavirusa. Imamo oko 70 osoba pod nadzorom. Imali smo slučajeva da određene osobe ne poštuju mjere izolacije – rekao je Grujičić koji je dodao da su na današnjem sastanku usvojeni određeni zaključci.

- Donijeli smo nove mjere prateći mjere Vlade koje upućuje nadležno ministarstvo. One mjere koje su danas upućene prema građanima jesu da se zabranjuje izlazak starijim osobama od 65 godina. To je stav Vlade Republike Srpske i mi ćemo to primjeniti na području opštine Srebrenica. Najveća opasnost prijeti od neodgovornih građana koji dolaze sa drugih destinacija i neprijavljuju se. Ima i neodgovornih komšija koji ne žele da ih prijave. Apelujem na sve da prijave one za koje znaju da su se vratili iz mjesta u kojima ima slučajeva ukoliko to sami nisu uradili – ističe Grujičić.

U narednim danima trgovine na području opštine Srebrenica će raditi do 18 sati.

- Trgovine na području opštine Srebrenica će raditi do 18 sati, jer i u drugim opštinama je tako. Pratit ćemo kako je u okruženju, da ne dovodimo u situaciju naše građane da idu u druge opštine da kupuju nešto, i tako povećaju rizik prenosa virusa – rekao je Grujičić.

Grujičić je pozvao građane da poštuju mjere i tako budu odgovorni prema sebi i svima u okruženju.

- Na teritoriji opštine Srebrenica provodi se policijski čas. Svi koji ne budu imali adekvatnu potvrdu koju izdaju nadležni organi biće sankcionisani sa propisanim kaznama, ukoliko se nepoštovanje od istih lica nastavi onda postoje kazne pritvora i kazne do dvije godine zatvora – rekao je Grujičić.

U cilju provođenja vanrednih mjera za sprečavanje i suzbijanje širenja zaraznih bolesti - korona virusa (COVID) na području opštine Srebrenica, a u svrhu zaštite i spasavanja stanovnika opština Srebrenica je imenovala Tim za dostavu hrane i lijekova za stara, bolesna i iznemogla lica i lica koja nemaju bližih srodnika na području opštine Srebrenica.

- Mi smo od petka počeli da dijelimo hranu za socijalno ugrožene kategorije starije osobe. Tom prilikom smo obavijestili i sve ostale da na određeni broj telefona mogu naručiti potrebnu hranu i namirnice. Kada napravimo bazu potrebnih namirnica mi ćemo sa našim timom dostavljati te namirnice sa predstavnikom trgovačke radnje i oni će na licu mjesta naplatiti račun – rekao je Grujičić.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.