Print this page

Obilježeno 27 godina od stradanja Bošnjaka na igralištima u Srebrenici


U Srebrenici je danas obilježena 27. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima koji se dogodio 12. aprila 1993. godine na igralištima ispred osnovne i srednje škole. 

 

Prema riječima zamjenika načelnika opštine Srebrenica Hamdije Fejzića tog dana stradale su 74 osobe, dok je određen broj osoba podlegao na putu do bolnice i u bolnici.
- Obilježili smo na način kako su nam uslovi dozvolili zbog situacije u kojoj se nalazimo. Za razliku od prošlih godina, danas je bilo prisutno na obilježavanju samo deset osoba. Tog dana od granata koje su ispaljene sa srpskih položaja poginule su 74 osobe, ali veliki broj osoba je ranjen. Mnogi od ranjenih nisu preživjeli, tako da je ubijeno više od stotinu osoba.  - rekao je Hamdija Fejzić
Današnje obilježavanje zbog pandemije korona virusa obilježeno je za razliku od proteklih godina simbolično. Naime, na igralištu i tribinama su poredana 74 balona koja simbolizuju žrtve, a zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić i predsjednik SO Srebrenica Nedib Smajić, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, predstavnici Medžlisa IZ Srebrenica, i udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida su položili cvijeće i odali počast žrtvama. 

Rate this item
(0 votes)