Novembar 27, 2020

Uručeni sjemenski paketi za poljoprivrednike na području opštine Srebrenica

Danas je u Srebrenici izvršena dodjela paketa sjemenskog materijala i đubriva za proljetnu sjetvu koje je donirano od strane Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS-a. Radi se o vanrednoj mjeri podrške malim poljoprivrednim proizvođačima, a u cilju omasovljenja poljopriveredne proizvodnje, odnosno prevazilaženja trenutne situacije izazvane virusom korona.

 

Prerma riječima Jadranke Bojić, iz resora za pružanje stručnih uluga nadležnog ministarstva, na području opštine Srebrenica biće uručeno poljoprivrednih 120 paketa, a vrijednost jednog paketa je 250 KM.

- Ovo je jedna od mjera nastale situacije. Ministarstvo je obezbijedilo sjemenski materijal za male proizvođače, i to je materijal za pola duluma i za  vlastite potrebe domačinstva. Paket sadrži sjemena krompira, pasulja, luka, i drugih povrtnih vrsta, kao i potrebno đubrivo. Za 15ak dana slijedi drugi dio podjele koji će sadržavati sadni materijal to jest rasadu paprike, paradajza i kupusa, kao i ručne pumpe. Za područje opštine Srebrenica obezbijeđeno je 120 paketa. U Srebrenici ćemo podijeliti 60, a na području Skelana preostali dio od 60 paketa – rekla je Bojić.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić zahvalio se nadležnom ministarstvu na podršci.

- Zahvaljujići resornom ministarstvu dobili smo određeni broj paketa za poljoprivrednike. Mi smo se uključili u akciju, i kao opština smo raspisali javni poziv gdje smo napravili bazu svih onih koji žele da zasiju više od dva duluma. Mi ćemo im kroz refundiranje troškova pomoći. Obavezni su da sačuvaju fiskalne račune svih sjemena koja su kupili, kako bi retroaktivno mogli da im pomognemo. Pomoći ćemo kroz taj vid oko 250 domaćinstava, u sufinansiranju 50% njihovih troškova koje su imali prilikom kupovine sjemena – rekao je Grujičić.  

Rate this item
(1 Vote)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.