Novembar 28, 2020

Večeras počinje mjesec Ramazan

Muslimani u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Srebrenici,  sutra će zapostiti prvi dan mjeseca ramazana, mjesec milosti, oprosta, intenzivnog ibadeta, dobročinstva.

 

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mubarek mjesec ramazana i bit će klanjana prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila.
Post je naređen 2. godine po hidžri (624.), deveti je mjesec islamskoga kalendara. Nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.
U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u Bosni i Hercegovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera zbog pandemije koronavirusa.
Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica, kaže da će ovaj ramazan zbog pandemije korona virusa biti drugačiji u odnosu na ramazene proteklih godina. 
- Preporuka je naša da što više vremena koristimo u porodičnom ambijentu. Tako je Rijaset i kazao, sve naše namaze, dnevne, teravije klanjat ćemo sa svojim porodicama, u svojim kućama, iftarit ćemo sa svojim porodicama. Tako da nikada se ne zna šta je za čovjeka dobro, a šta loše. Trebamo iskoristiti priliku da sa svojim porodicama provedemo što više vremena - poručio je Damir ef. Peštalić. 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.