Januar 23, 2021

Muslimani sutra dočekuju Bajram: Centralna bajramska svečanost u Bijeloj džamiji u Srebrenici

Muslimani širom svijeta, pa tako i u Srebrenici, sutra nakon mjesec dana posta dočekuju blagdan Bajram. 

- Želim muslimanima i muslimankama čestitati Bajram. Naravno, i svima našim prijateljima i komšijama da je Bajram kao i svaki drugi blagdan praznik radosti, i treba ga u zajedničkom duhu dočekati – rekao je Damir ef. Peštalić koji ističe da je zbog pandemije korona virusa ovaj ramazan bio drugačiji nego prethodni. 

- Sve je drugačije bilo ovih mjeseci. Morali smo se prilagoditi. Želim istaći ponos na naš Rijaset, zbog  odgovornosti tokom pandemije.  Rijaset i reis su pokazali kako treba biti odgovoran, i na prvo mjesto staviti zdravlje čovjeka. Tako će biti i za Bajram  - rekao je ef. Peštalić. 

Prema riječima ef. Peštalića bajram – namaz će biti klanjan na sedam mjesta na području opštine Srebrenica. 

-  Bajram namaz će biti klanjan u šest aktivnih džemata i to Sućeska, Dobrak, Osat, Osmače, Potočari i Srebrenica. Bajram namaz će biti klanjan i u Luci jer gore imamo svršenika medrese koji živi tu, i on se stavio na raspolaganje. Znači, sedam mjesta, uz poštivanje svih mjera. Sabah se neće klanjati u džematu. Džematlije treba da dođu u džamiju 15-ak do 20 minuta prije bajram namaza. Distanca naravno se podrazumjeva, maske i sve ostalo što treba.  U gradu smo odlučili da ukoliko bude veliki broj ljudi, ili bude kiša onda će se bajram namaz klanjati pored Bijele i u Čaršijskoj džamiji. Imamo tu mogućnost. Ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale klanjat će se samo u Bijeloj džamiji, i u haremu džamije, jer je to tradicija. Ali imamo obje džamije na raspolaganju – rekao je Damir ef. Peštalić i dodao da nakon bajram – namaza neće biti organizovan bajramski prijem ispred Čaršijske džamije kako je to praksa bila proteklih godina.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.