Septembar 22, 2020

Alija Tabaković kandidat za načelnika opštine Srebrenica ispred probosanskih političkih stranaka

Četiri mjeseca od prvobitnog roka probosanski blok stranaka (SDA, SBiH, SBB, PDA, DF) u Srebrenici postigao je dogovor o tome da zajednički kandidat za načelnika ove općine bude Alija Tabaković iz Stranke demokratske akcije (SDA). Stava je da Srebrenici treba vratiti dostojanstvo i popraviti odnose između Bošnjaka i Srba.

Početkom januara 2020. godine SDA, SBiH, SBB, PDA, DF i nezavisni odbornici u Skupštini Opštine Srebrenica potpisali su zajedničku deklaraciju kojom su najavili jedinstven nastup na sljedećim izborima, ali i predlaganje zajedničkog kandidata za načelnika ove općine.

Izbor kandidata najavili su do kraja januara, međutim to se tek jučer desilo, a kao glavni razlog kašnjenja u ovom procesu prvenstveno je navedena nemogućnost usaglašavanja političkih stranaka vezano za odabir jedne od ponuđenih osoba, potom i pandemija koronavirusa.

Nakon ranijih mimoilaženja u političkim stavovima te u Skupštini Opštine Srebrenica probosanske političke partije i članovi inicijative "Moja adresa Srebrenica" su donijele odluku da SDA predloži kandidata za načelnika ove općine.

Tako se na mjestu kandidata našao Alija Tabaković koji je u razgovoru za RTV Srebrenica istakao da su se u posljednje vrijeme vodili razgovori na tu temu, naglasivši da je u „politici sve moguće, pa i to da nemoguće postane moguće.“

Kako je naveo, Srebrenica se u proteklom periodu našla u situaciji u kojoj je "od više kandidata mogla izabrati jednog, koji će zastupati probosansku politiku u ovoj sredini."

 - To ne znači automatski da je anti-srpska, anti-hrvtska ili anti-neka druga. U Srebrenici imamo dva koncepta - jedan je onaj koji želi da Srebrenicu stavi iznad interesa i da se bavi istinom i prosperitetom, dok je drugi nažalost takav da ga uglavnom čini politika negiranja genocida i zločina -  kazao je Tabaković.

Na posljednjim lokalnim izborima za načelnika Srebrenice izabran je Mladen Grujičić iz SNSD-a, a Tabaković kaže „da su u protekle četiri godine narušeni svi pozitivni primjeri koji su bili u odnosima, prije svega među Bošnjacima i Srbima.“

 - To sada želimo promijeniti. Mi smo do prije četiri godine imali politiku koja nije bila idealna, ali je sigurno bila mnogo bolja od postojeće, ako ćemo govoriti realno. Svjedoci smo da su u protekle četiri godine sve nevladine organizacije napustile Srebrenicu, svi projekti koje su realizirale međunarodne organizacije su povučeni. U Srebrenicu niko više ne dolazi, a u posljednjem periodu ona se pamti samo po aferama -  rekao je Tabaković.

Pored dogovora o zajedničkom kandidatu, dogovoreno je i da će Bošnjaci u Srebrenici imati dvije kandidatske liste za odbornike u Skupštini opštine Srebrenica. Na jednoj listi će biti kandidati SDA, SBB, Stranke za BiH, SBB i PDA, dok će drugu listu predvoditi DF. Lista svih ovih stranaka će biti zajednička, a nosilac liste će biti Hadmija Fejzić, aktuelni zamjenik načelnika, dok će drugu listu predvoditi Demokratska fronta.

M. Sekulić/ A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(1 Vote)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.