Print this page

Održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas je održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine. 

 

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida, kaže da biti održana komemoracija 11. jula. 
- Mi smo cijelo ovo vrijeme razmišljali kako da obilježimo 25. godišnjicu genocida. Biće održana komemoracija sa onim brojem osoba i posjetilaca koje budu mjere dozvoljavale u datom trenutku. Sve zvanice koje smo pozvali imat će priliku da učestvuju u komemoraciji. Oni koji ne mogu doći, moći će se obratiti video linkom
Organizacioni odbor još uvijek nije odnio konačnu odluku hoće li biti izvršen ukop identifikovanih žrtava genocida 11. jula. 
- Prije nekoliko dana imali smo 11 identifikovanih žrtava. Međutim, zbog nemogućnosti dolaska članova porodica na dženazu dvije porodice su povukli svoju saglasnost. Što se tiće samog ukopa žrtava genocida mi nismo donijeli konačnu odluku. Prikupit ćemo mišljenja svih članova porodica koje su dale saglasnost, pa ćemo onda da odlučimo hoće li biti ukopa ili neće. 
Fejzić kaže da će vjerski dio programa biti realizovan, te da će biti klanjana dženaza žrtvama genocida. 
- Dženaza žrtvama genocida će biti. Da li će biti ukopa žrtava, i koliko će biti to ćemo vidjeti do kraja ovog mjeseca - rekao je Fejzić i dodao da će sve aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida biti obilježene u skladu sa situacijom i epidemiološkim prilikama. 
- Mi nećemo ni jednu aktivnost u okviru obilježavanja godišnjice nećemo izostaviti. SVe aktivnosti će biti obilježene u onoj mjeri koliko nam to situacija bude dozovljavala. SVe ono što je bilo prethodnih godina, pa i nove aktivnosti će biti obilježene. Neće se ni jedna prekidati. Marš mira šalje svoju simboliku bez obzira koliko ljudi prođe njima. Isto se odnosi i na maratone, biciklistički maraton i motoristi koji dolaze sve je to simbolika - rekao je Fejzić.
Današnjem sastanku je, pored članova Organizacionog odbora, prisustvovao i član predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Rate this item
(0 votes)