Print this page

Opštinski odbor SDS-a Srebrenica: Milisav Marjanović prijedlog kandidata za načelnika opštine Srebrenica

Već duže vremena se u javnosti špekuliše da li će srpski blok političkih stranaka u Srebrenici na izbore izaći sa jednim ili više kandidata za načelnika opštine Srebrenica. O tome je odlučivalo i predsjedništvo opštinske organizacije  SDS-a. U razgovoru sa Marinkom Sekulićem Kokezom predsjednik opštinske organizacije SDS-a Momčilo Cvjetinović govorio je o stavu SDS-a kada su u pitanju lokalni izbori i prijedlogu kandidata za načelnika.

 

- Mi smo već nekoliko puta na sjednicama organa opštinske organizacije SDS-a donosili nekoliko vrlo važnih zaključaka kada su u pitanju lokalni izbori. Tako smo radili u prethodnim godinama, od kada je počelo zajedničko nastupanje, ili neki minimum zajedništva. Na tim organima i na jednom sastanku prisustvovao je i predsjednik SDS-a Mirko Šarović. Zaključci su uvijek bili da se mora doći do zajedničkog kandidata kada su u pitanju srpske političke partije. Neke druge političke partije i pojedinci to ne prihvataju iz njima poznatih razloga. Uglavnom, navode se tu i subjektivni i objektivni razlozi i tako dalje. Poučeni lošim iskustvom sa prošlih lokalnih izbora kada je Desnica Radivojević napravio džumbus, i ušao u lokalnu vlasti te prouzrokovao mnogo afera i tako dalje - kaže Cvjetinović.
Cvjetinović kaže da je opštinski odbor SDS-a stava da se mora postići dogovor o jednom zajedničkom kandidatu. 
- Imajući sve to u vidu, opštinski odbor je i dalje na stajalištu da se mora doći do jednog zajedničkog kandidata, ali raspravljajući o tom zajedničkom kandidatu kada je u pitanju predstavnik SDS-a opštinski odbor je donio odluku da predlaže da kandidat iz SDS-a  bude gospodin Milisav Marjanović. Milisav Marjanović je poznat na ovom području kao čovjek koji je sklon na neki način pronalaženju svih načina ponovnog jedinstva srpskih političkih partija i nastavku razvoja ovog područja na jedan drugačiji način nego što se to do sada činilo. Znači, neodbacivanjem ni jedne političke partije, ni jednog pojedinca, nikoga ko ima ambicije i ima želju da razvija ovaj prostor - ističe Cvjetinović.
U srebreničkom SDS-u su, kako kaže Cvjetinović, donijeli "zaključak da predlože drugim političkim partijama pravednu i ravnomjernu raspodjelu svih pozicija koje pripadaju srpskim političkim partijama."
- Da se ne bi desilo kao što je do sada da nastupa jedna opšta grabež, da se sve pokupi perspektivno i bolje, a onda se daje na kašikicu dva tri mjesca jednoj političkoj partiji, pa drugoj. Ponudili smo zamjenika načelnika prvoplasiranoj političkoj partiji, to bi bio najvjerovatnije neko iz SNSD-a. To je za izvršnu vlast i za skupštinski nivo. I to bi se takođe prenijelo na niža javna preduzeća, gdje Skupština opštine učestvuje u postavljenju direktora ili odabiru kadrova. Na ovaj način bi bile obuhvaćene sve političke partije, i insistiramo da se jedan takav ugovor potpiše. To je ono što smo propustili na prošlim izborima i zloupotriebljeno je 2016. godine. Smatramo da je sada jedina snaga od srpskih političkih partija SDS, partija koja može sve to objediniti na taj način što neće kupiti sebi sve što je bolje, a drugima ostavljati ono što praktično ne treba - mišljenja je Cvjetinović.
Na pitanje je li to konačan stav SDS-a ili postoji mogućnost da se još pregovara o kandidatu Cvjetinović kaže:
- Prvi zaključak je da srpske političke partije treba da dođu do zajedničkog kandidata i mi ćemo na tome insistirati. Ovo je naš konačan stav kada je u pitanju prijedlog kandidata. Taj prijedlog će ići na razgovore i usaglašavanje svih, lobiranja među drugim političkim partijama. Konačnu kandidaturu svih političkih partija i odborničkih lista, i kandidata za načelnike potpisuju predsjednici političkih partija. Za SDS to je gospodin Mirko Šarović. Mi odavno tražimo odavno očekujemo da se održi sastanak svih predsjednika političkih partija u Banja Luci, tako smo radili i prošlih izbora i to je donosilo rezultate. Mi na lokalnom nivou često ne možemo da se dogovorimo, i onda u realizaciji tih dogovora bude mnogo propusta. Garancija implementacije lokalnih izbora moraju da budu predsjednici političkih partija - rekao je Cvjetinović. 

Rate this item
(0 votes)