Oktobar 28, 2020

U Srebrenici promovisana knjiga "Osaćanin Jovo Divljaka" autora dr Radomira Pavlovića

 

U Narodnoj biblioteci Srebrenica danas je promovisana knjiga "Osaćanin Jovo Divljaka" autora dr Radomira Pavlovića.

 

- Jovo je bio jedan markantan lik, elokventan, čovjek koji je znao da se snađe. Činjenica da je bio preduzimač, da je imao svoje ljude. Bio je, između ostalog, četiri mandata predsjednik MZ Toplica. Što se tiče same knjige da je ona jedan dobar izvor za sve one koji se misle baviti hronikom naših krajeva. Knjiga ima dosta istorijskih činjenica. U knjizi ima dosta etnografskih motiva koji mogu poslužiti za buduće radove i istraživanja - rekao je Dragi Jovanović, predsjednik SKPD "Prosvjeta" Srebrenica tokom promocije knjige.
Dr Radomir Pavlović, autor knjige "Osaćanin Jovo Divljaka" kaže da se od 2010. godine bavi kulturnim nasljeđem Osata. U proteklom periodu javnosti je predstavljeno nekoliko publikacija, knjiga, i održani su okrugli stolovi koji se bave kulturno istorijskim nasljeđem Osata. 
Dr Radomir Pavlović o Jovi Divljaki i knjizi kaže:  
- Jovo Divljaka je interesantan lik, čovjek koji je završio nekoliko životnih fakulteta. Znao je da izrekne neku misao o kojoj se moglo razmišljati danima. Bio je uman čovjek koji je cijelo vrijeme bio na prelazu između osaćanskog seljaka, neimara i društveno - političkog radnika. Htio sam da kroz njegov lik predstavim Osaćane, neimare, kulturne vrijednosti Osata, vrijednost, tradiciju i sve ono što naš kraj nosi - kaže dr Pavlović.
Prema riječima dr Pavlovića lik Jove Divljake "oslikava Osat i karakter ljudi tog kraja". 
- Svaka njegova misao je predstavljena kroz neimarstvo, kroz ono "Što očima vidi, rukama uradi". To je ono što sam želio da skupim i napišem kroz njegov lik, sve ono što je on meni pričao, o običajima, dobru, umotvorinama, ljudima, tradiciji. U knjizi je i najveći vašer  4. juli,  gdje su se okupljale hiljade ljudi, gdje su bile čuvene konjske trke. Njegove misli su sabrane. Kroz naše susrete ja sam to zapisivao. Nažalost, Jovo je umro prije par godina, ali iza njega su ostala dva sina. Kroz njegov lik se oslikava Osat i karakter tih ljudi, njihove vrijednostii - istakao je dr Pavlović. 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.