Maj 17, 2021

Održana Komemorativna sjednica Skupštine opštine Srebrenica

U Kulturnom centru Srebrenica danas je održana komemorativna sjednica Skupštine opštine Srebrenica posvećena svim žrtvama rata u Srebrenici. Sjednici su prisustvovali bošnjački i srspki predstavnici u lokalnoj vlasti, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

- Od 2007. godine se održava svakog 10. jula komemorativna sjednica posvećena svim žrtvama rata. Već sutra ćemo obilježiti 25. godišnjicu genocida nad Bošnjacima, a 12. jula će biti održano obilježavanje stradanja srpskog naroda – istakao je Nedib Smajić, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica koji je dodao:

- Predstavncii srpskog naroda izbjegavaju pomenuti riječ genocid i samim tim priznati da se u Srebrenici dogodio genocid. Danas čitav civilizirani svijet se odnosi sa poštovanjem odnosi prema žrtvama genocida u Srebrenici i ističe da se ovdje desio genocid. Nažalost, srpski predstavnici ne žele priznati da se ovdje desio genocid. Vjerujem da će doći vrijeme da će srpski predstavnici priznati genocid. Mislim da bi to olakšalo i srpskom narodu. Nadam se da će u Bosni i Hercegovini biti donijet zakon o negiranju genocida – rekao je Smajić.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, je rekao da je bitno odati počast svim žrtvama rata.

- Kada je u pitanju priznavanje genocida svi znamo da vlasti RS-a negiraju genocid, iako je to nepobitna činjenica. Nadam se da će se to  skorije vrijeme promijeniti – rekao je Fejzić i dodao d se nada da će Visoki predstavnik u BiH donijeti zakon o zabrani negiranja genocida.

- Istina je da on može da to uradi, ima bonske ovlasti ali ih sve manje koristi. Iznenađen sam što još uvijek nemamo zakon o zabrani negiranja genocida – istakao je Fejzić.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da je bitno da „sjetiti se svih žrtava rata“.

- Ono što Srebrenici zaiste treba jeste istina. Kada istina pobijedi onda će biti sve drugačije pa možda i kvalifikacije. Stav je jasan i zna se iz kojih razloga, ali ono što je bitno da mi u Srebrenici na ovakav način odajemo počast svim nevino stradalim žrtvama, i šaljemo poruku da svi oni koji su činili zločine treba da odgovaraju. Mi u Srebrenici smo ponosni jer u proteklom periodu nismo imali ozbiljnih incidenata na nacionalnoj osnovi – rekao je Grujičić i dodao da u „prvi plan treba staviti budućnost“

- Ovo su dani i trenutci kada su emocije na višem nivou, i razumljiva je i neka teška riječ. Ono što nema alternativu je mir i suživot. Tokom cijele godine treba da stvaramo bolje uslove. Bez obzira kakve uslove imali Srebrenica danas umire. Trend koji imamo je da ljudi odlaze, u proteklim godinama je iz Srebrenice otišlo preko deset hiljada ljudi. Danas kada ode jedna porodica mi osjetimo.

Na pitanje da li će srpski predstavnici priznati genocid u Srebrenici, Grujičić kaže:

- Ukoliko istorija i dokazi koji evo svakodnevno izlaze i negiraju sve ono što se dešavalo u prošlosti pokažu drugačije vidjećemo kako će biti. Ne znam šta će biti za pet ili deset godina. Mogu da priželjkujem da za pet godina bude mnogo boljih tema. Opet ću predložiti da se formira delegacija koja će biti sastavljena od srpskih i bošnjačkih političara koja će obići sva stratišta i jednog i drugog naroda – rekao je Grujičić i dodao da „planira posjetiti Memorijalni centar Potočari“

- Trenutno to iz raznih razloga nije izvodljivo. Možda je malo četiri godine da ja pokažem ono što treba, ili da se zaborave negativne stvari što su se dešavale. Nadam se da ćemo u narednom periodu više razgovarati o svemu – rekao je Grujičić.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.