Juni 17, 2021

Komemoracijom i klanjanjem dženaze žrtvama obilježena 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica

U Memorijalnom centru Potočari danas je održana komemoracija, klanjana dženaza i obavljen ukop devet žrtva genocida koji je nad Bošnjacima počinjen 1995. godine u "zaštićenoj zoni UN-a" Srebrenici. 

Dženazu - namaz predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.Prije dženaza-namaza upriličen je vjerski dio programa, a nakon toga je čitanjem imena počelo iznošenje tabuta iz Musalle Memorijalnog centra. 
Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle smiraj poslije 25 godina.
Ove godine ukopano je devet žrtava što je najmanji broj dosad. Sa današnjom dženazom u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari ukopane su 6652 žrtve. 
Prije dženaze i ukopa žrtava, održana je komemoracija u nekadašnjoj fabrici akumulatora. Pored prisustva domaćih zvaničnika, ambasadora i predstavnika udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, više od 40 stranih državnika i zvaničnika obratilo se video porukom na komemoraciji.  
Komemorativni skup u Potočarima protekao je mirno i bezbjedno, potvrđeno je iz Policijske uprave Zvornik.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, u saradnji sa drugim sigurnosnim agencijama u BiH i predstavnicima EUFOR-a, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, obezbjeđivali su skup u Memorijalnom centru u Potočarima.
- U saradnji sa sigurnosnim agencijama, MUP RS-a obezbijedilo je potpunu sigurnost političkih ličnosti iz BiH i inostranstva, kao i drugih zvaničnika i ostalih učesnika ovog događaja - saopšteno je iz policije.
Iako je magistralnim i regionalnim putevima podrinjske regije saobraćaj bio frekventan, tokom trajanja skupa, osigurano je njegovo normalno i nesmetano odvijanje.

 

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.