Januar 23, 2021

Održana Tematska sjednica SO Srebrenica: Usvojena odluka o Rebalansu budžeta za 2020. godinu

U velikoj sali Kulturnog centra Srebrenica danas je održana Tematska sjednica Skupštine opštine Srebrenica (17. po redu) na kojoj je bila jedna tačka dnevnog reda. Odbornici su raspravljali o Prijedlogu rebalansa budžeta opštine Srebrenica za 2020. godinu.

Prijedlog rebalansa budžeta opštine Srebrenica za 2020. godinu je usvojen sa 11 glasova ZA, 5 odbornika je bilo protiv, a jedan suzdržan. Rebalansirani budžet iznosi 10 910 660 KM.

Za Prijedlog rebalansa budežta opštine Srebrenica za ovu godinu nisu glasali bošnjački odbornici.

- Nažalost, ovo je prvi put da se desi da jedan ovako važan dokument, a tiče se svih građana, bude usvojen jednonacionalno. Naime, predstavnici srpskog naroda su usvojili prijedlog rebalansa budžeta bez ijednog glasa Bošnjaka. Iako smo mi sa naše strane pokušavali dati svoj doprinos, kroz amandmansko djelovanje smo tražili da se određene stavke da se povećaju, odnosno da se rade infrastrukturni projekti tamo gdje su Bošnjaci. Predstavnici srpskog naroda su oborili naše amandmane i mi nismo imali razlog da podržimo prijedlog rebalansa budžeta – rekao je predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić prokomentarisao je današnju sjednicu i usvajenje Prijedloga rebalansa budžeta za 2020. godinu.

- Usvojen je rebalans budžeta od 10 910 660 KM. Prethodni budžet je umanjen za 300 hiljada, po osnovu raznih obustava koje imamo zbog pandemije koronavirusa koja je u velikoj mjeri oštetila budžet. Nije sreća što je budžet usvojen sa 11 glasova, ali odbornici koji nisu htjeli da podrže rebalans budžeta nisu imali adekvatno obrazloženje zašto imaju takav stav. Neki amandmani su usvojeni, neki nisu, ali sve u cilju da budžet bude operativniji i u interesu svih na području opštine Srebrenica – kaže Grujičić koji kaže da Bošnjački odbornici nisu podržali odluku o usvajanju rebalansa budžeta.

- Klub SDA je bio izričit da neće podržati rebalans bez obzira na razloge. Međutim, imali su volju određeni odbornici da i pored tog stava podrže rebalns budžeta, ali opet zbog nerazumjevanja na drugoj strani nismo imali tu većinu za amandmane koje su predložili pojedini odbornici iz reda bošnjačkog naroda, tako da je ispalo da je jednonacionalno usvojen rebalans budžeta. Smatra da ćemo u okviru ovih tačaka koje su usvojene naći zajednički jezik sa predstavnicima političkih partija Bošnjaka.

Jedan od amandmana odnosio se na vrtić „Poletarac“. Naime, odbornica Tifa Efendić je tražila povećanje od 75 hiljada KM za rad ove ustanove. Međutim, taj amandman nije dobio podršku skupštine, a načelnik kaže da to neće utjecati na rad vrtića.

- Mi smo u nacrtu povećali određeni iznos. Ne onaj koji je tražen za vrtić. Vodit ćemo računa da ne dođe do zastoja rada ove nama važne ustanove. Mi ćemo vjerovatno do kraja godine imati još sjednica Skupštine gdje ćemo imati rebalans budžeta. U ovom periodu smo procijenili da je iznos koji smo odredili dovoljan za funkcionisanje i rad vrtića – rekao je Grujičić.

 

 

Rate this item
(1 Vote)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.