Decembar 01, 2020

"Borovnica je pun pogodak"

Mjesto Osmače, od Srebrenice udaljeno 20 kilometara, prepoznatljivo je po ljepoti prirode, nadaleko poznatom „osmačkom krompiru“, te kao prvo selo u Bosni i Hercegovini sa solarnom uličnom rasvjetom. U ovom povratničkom mjestu stanovnici se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom, a u dobroj mjeri i turizmom jer u ovo mjesto dolazi veliki broj stranaca, pogotovo Italijana, posebno u ljetnim mjesecima.

Almir Dudić se sa svojim ocem Ekremom i majkom Begušom u Osmače vratio 2002. godine. Nakon toga je formirao svoju porodicu, a sa suprugom Melihom ima kćerku Šejlu i sina Šemsu. Porodica Dudić se posvetila životu na selu, a na poljoprivrednom gazdinstvu „Dudić“ se uzgaja malina, mrkva, krompir, a posebnu pažnju su posvetili proizvodnji organske borovnice.

Zasadili su blizu tri duluma sadnica borovnice.

”Pokušavamo na neki način mimo posla i zaraditi, i utrošiti slobodno vrijeme korisno. Uzgajamo borovnicu. Borovnica je certifikovana organska. Isto tako i krompir, mrkvu, i još puno toga... Otac već godinama se bavi ovčarstvom. Tako da smo napravili lanac u toj poljoprivrednoj proizvodnji gdje koristimo sve domaće i prirodno, tako da smo ove godine sve to i certifikovali”, rekao je Almir Dudić.

Almir je zaposlen u Srebrenici, dok je supruga Meliha nezaposlena. Prema Almirovim riječima cijela porodica je uključena u radove na Osmačama.

”Ispunimo i to vrijeme, ja pored posla. Supruga je trenutno nezaposlena, tako da ona ima više vremena oko berbe. Svakako da i otac i majka onoliko koliko mogu se uključe”, istakao je Dudić.

„Borovnica je pun pogodak“, kaže Almir i naglašava da nema problema sa plasmanom proizvoda na tržište sa svog poljoprivrednog gazdinstva.

”S tim da recimo borovnica ima veliku prednost u odnosu na recimo malinu, jer tržište nije zasićeno. Za prozivođača je bolja cijena. Ima to sve svoje izazove, ali za sada se uspijeva. Dobar proizvod se uvijek može i uspije se plasirati”, mišljenja je Dudić.

Što se tiče porodice Dudić kažu da put od povratka i obnove do danas nije bilo lagan, ali da se ne kaju, jer „kod kuće je najbolje“.

”Ovdje je kao što vidite prelijepo. Naravno puno je godina prošlo, puno rada i truda su uložili moji roditelji, i sam ja. Cijela porodica da se stvori neki normalan ambijent da se može živjeti, da možeš sebi priuštiti neke stvari. Tako da sam po tom pitanju zadovoljan, i nigdje se ne može osjećati kao kod kuće" - kaže Dudić.

Almir kaže da Osmače imaju još jednu prednost, a to je zdravi i dobri uslovi za razvoj djece.

”Djeci je ovdje raj. Dakle, imaju svu slobodu, sve” smatra Dudić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.