Septembar 23, 2020

Nastava u SŠC Srebrenica počinje u ponedjeljak 31. avgusta

 Nastava u SŠC Srebrenica  u novoj školskoj godini počinje u ponedjeljak 31. avgusta. Na nastavu će krenuti oko 350 učenika SŠC Srebrenica, a od tog broj su 94 učenika u prvim razredima srednje škole.

-  Ovaj način rada je nešto na što nismo navikli, i nešto što nosi mnogo tereta i neizvjesnosti. Eventualno širenje zaraze može da predstavlja problem svima. U tehničkom smislu mi privodimo aktivnosti kraju, i s radošću ćemo u ponedjeljak da dočekamo učenike. Imamo izvjesnu probu koja će se odvijati na upisu, u četvrtak i petak. Tako da ćemo vidjeti kako će to sve funkcionisati. Sve mjere će biti u potpunosti ispoštovane. Problem je malo kako ćemo napraviti raspored, jer biće četiri smjene. Mi ćemo imati oko 350 učenika, i od tog broja 325 je putnika preko dva odnosno četiri kilometra. Jedan broj učenika dolazi iz susjednih opština, kao što je Bratunac, Ljubovija, Milići, Zvornik. Takođe i značajan broj profesora radi u dvije ili tri škole. Raspored će biti teško napraviti zbog činjenice da će se raditi po 20 minuta.  Sve mjere su nove i nezvjesne, moramo se prilagoditi novonastaloj situaciji – kaže Momčilo Cvjetinović, direkor SŠC Srebrenica.

Kako kaže Cvjetinović novi način rada je opterećenje i za profesore koji se moraju prilagoditi.

- Opterećenje za profesore je u činjenici da oni učenici koji ne budu dolazili na nastavu pratit će nastavu putem društvenih mreža. Postoji mogućnost da jedan profesor jedan te isti čas održi tri puta to jest jednoj grupi, drugoj grupi i online.

U novu školsku godinu upisana su četiri odjeljenja učenika prvih razreda srednje škole, ali za razliku od prošle godine broj upisanih učenika je manji.

- Mi smo uspjeli da upišemo četiri odjeljenja, ali je to znatno manje učenika nego prošle godine kada smo imali upisanih 128 učenika. Ove godine smo izašli na 94 učenika. To je ogromna oscilacija. Međutim, mi smo dobro prošli, kako su neke druge škole prošle. Mi ova odjeljenja održavamo zahvaljujući zanimanjima koja imamo ovdje, opredjeljenosti roditelja da djecu školuju u našoj školi, ali i zbog činjenice da u blizini imamo đački internat. Ja bih preporučio roditeljima da djecu smjeste u internat. Ovaj način smještaja doprinosi broju učenika, pogotovo iz seoskih mjesta. U internatu postoji besplatan smještaj, ali i nadzor pedagoga što je bitno. Mi uspjevamo da zadržimo četiri odjeljenja upisanih u prve razrede što nas čini ozbiljnom školom – rekao je Cvjetinović koji je dodao da su učenici sa svojim profesorima u proteklim godinama ostvarili zapažene rezultate.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.