Mart 09, 2021

“Kuća dobrih tonova“ ponovo otvorila vrata za djecu

„Kuća dobrih tonova“ u Srebrenici ponovo je otvorila svoja vrata za djecu iz Srebrenice, Bratunca i drugih mjesta. Zbog pandemije korona virusa u proteklim mjesecima djeca nisu dolazila u prostorije „Kuće dobrih tonova“, nego su aktivnosti realizovane online koliko je to bilo moguće.

 Sada će djeca ponovo moći da uče svirati i pjevati, a biće tu, prema riječima umjetničkog direktora „Kuće dobrih tonova“ Ismara Porića, i niz drugih aktivnosti. Porić ističe da mu je drago da su se škole otvorile, ali da treba ispoštovati sve mjere s ciljem prevencije širenja korona virusa.
– Treba ispratiti sve epidemiološke mjere, treba sve ispoštovati i mislim ako se budemo pridržavali mjera i uputa da ne bi trebalo biti većih problema. Što se tiče nas mi smo čitavo ljeto bili aktivni . Razvijali smo strategiju kako ćemo djelovati u ovom novom vremenu za sve nas. Nema za ovo pripreme – kaže Porić.
U „Kući dobrih tonova“ koja u Srebrenici radi već devet godina djeca mogu da uče svirati razne instrumente od gitare do bubnjeva, a moguće je da budu i članovi hora. Porić kaže da će „Kuća dobrih tonova“ u narednom periodu proširiti svoje aktivnosti i djelovanje.
– Mi smo uvidjeli da naša organizacija ima mnogo više potencijala nego da se bavi samo umjetnošću, odnosno da budem tačniji muzikom. Ove godine smo odlučili da naše aktivnosti proširimo. Prvo što ćemo raditi jeste hajmo nazivimo na aktivizmu mladih, odnosno da naučimo mlade ljude kako da budu aktivni i informisani građani svoje lokalne zajendice, i kako na jedan, drugi, treći način mogu pomoći da svoju lokalnu zajednicu učine boljom. Tu su razno razne radionice, workshopi, volonterizam, akcije i sve što mislimo da mladi čovjek treba – govori Porić.
Djeca iz „Kuće dobrih tonova“ su u našoj zemlji, ali i regionu, prepoznatljiva po javnim nastupima i koncertima. Između ostalog, u proteklim godinama održali su niz velikih koncerta širom BiH i regije, a nastili su i pred papom Franjom prilikom njegove posjete Sarajevu. Osvojili su i niz domaćih i međunarodnih nagrada.
– Što se tiče onoga po čemu smo mi najprepoznatljiviji  javni nastupi, to ćemo još jedno izvjesno vrijeme morati da sačekamo. Ne samo mi nego svi. Mi ćemo se prilagođavati situaciji koliko možemo. Iskoristit ćemo sve blagodati socijalnih mreža, online platformi kako bi smo promovisali naš rad, ali bitno je da napravimo taj prvi korak da se djeca vrate u škole – kazao je Porić.
U prosjeku „Kuću dobrih tonova“ posjećuje oko  400 djece, a sve aktivnosti su besplatne. Zbog pandemije korona virusa, rad sa djecom će biti organizovan u manjim grupama. 
"Kuća dobrih tonova" iz Srebrenice dobitnik granta Kreativna Evropa "Kuća dobrih tonova" će u partnerstvu s organizacijama iz Austrije, Grčke i Slovačke, a uz podršku Fonda "Kreativna Evropa" u naredne dvije godine realizovati projekat "Pjesme za Evropu". Time je „Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice postala jedna od pet organizacija iz Bosne i Hercegovine koje su dobile podršku Fonda „Kreativna Evropa“ za realizaciju projekata kulturne saradnje.

 

Rate this item
(1 Vote)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.