Mart 09, 2021

Tegeltija i Košarac boravili u opštini Srebrenica

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac danas su posjetili opštinu Srebrenica i tokom posjete sastali se sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem. Na sastanku su razgovarali o aktivnostima i planovima za razvoj loklane zajednice.

Načelnik optšine Srebrenica, Mladen Grujičić nakon održanog sastanka je kazao da je predsjedavajući Tegeltija obećao riješiti pitanje donacije Srebrenici od strane Savjeta ministara u iznosu od milion i po konvertibilnih maraka.

- Donacija je obećana na zajedničkoj konferenciji 2015.godine, kada je i Srbija donirala Srebrenici pet miliona eura. Srbija je ispoštovala svoju donaciju kao i Vlada RS-a, ostala je neispoštovana donacija Savjeta ministara. Od strane predsejdavajućeg Tegeltije iskazana je spremnost da se dostavi donacija Srebrenici. Mi smo odlučili da ta donacija bude usmjerena za projekte na infrastrukturi, i proizvodnu halu koja će zapošljavati od 20 – 30 radnika, izgradnja dva lifta, te sanacija stambenih fasada i sanacija jednog klizišta. – kazao je Grujičić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija rekao je da Srebrenici trebaju nova radna mjesta i rješavanje određenih infrastrukturnih problema.

- Razgovarali smo kako Srebrenici pomoći da ostvari nova radna mjesta i kako da otvori neke nove pogone koji su funkcionisali u prethodnom periodu, a danas nisu u funkciji. Srebrenica je specifična Opština i uspjeh Srebrenice je jako važan za cjelokupni uspjeh u našem društvu. Uradit ćemo sve da se ispoštuje obaveza iz prethodnog perioda i u skladu sa tim, ja sam kao predsjedavajući Savjeta ministara pripremio za sjednicu u četvrtak tačku dnevnog reda na kojoj bi trebalo da riješimo pitanje ovih preostalih milion i po konvertibilnih maraka pomoći opštini Srebrenica. Mi smo spremni to da ispoštujemo, nadam se da ćemo imati podršku i ostalih ministara u Savjetu da riješimo to pitanje. Podržat ćemo projekte koji su važni za oblast kulture i sporta u Srebrenici. Savjet ministara stoji na raspolaganju lokalnoj vlasti u Srebrenici kako bi život u loklanoj zajednici bio bolji za sve njene građane. – istakao je Tegeltija.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kazao je da Srebrenica i njeni građani treba da imaju podršku Savjeta ministara.

- Želimo zajedno sa načelnikom Grujičićem da radimo kako bi stvorili bolje uslove za život svih građana. – potcrtao je Košarac.

Nakon održanog sastanka sa načelnikom Grujičićem, predsjedavajući Tegeltija i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Košarac posjetili su preduzeće „Ekonomik group“ Potočari gdje su se sastali sa privrednicima iz Srebrenice.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.