Print this page

Uspješan projekat MFS EMMAUS: Internatski smještaj za 85 djece

HO „Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus“, ured u Potočarima je svojim radom prisutan na području opštine Srebrenica dugi niz godina. Osmu godinu za redom MFS –EMMAUS pruža podršku u obrazovanju djece i mladih kroz projekat Internatskog smještaja u Potočarima. Projekat je osmišljen kako bi obezbijedio usluge smještaja za djecu iz udaljenih mjesta kako iz Srebrenice tako i drugih opština (Bratunac, Vlasenica, Milići, Zvornik, Mali Zvornik).

- U ovoj školskoj godini u našem centru boravi 85 djece. Od toga je 55 djevojčica i 30 dječaka. Srednju školu pohađa 68, a osnovnu 17 učenika. Za vrijeme boravka korisnicima je obezbijeđen boravak, tri obroka dnevno, pomoć oko školskih aktivnosti bilo da se radi o zadaći ili drugim potrebama kroz razne radionice, sportske aktivnosti i drugo. Veći broj korisnika je direktan pokazatelj potrebe i neophodnosti postojanja našeg Centra koji ima za cilj unapređenje i pozitivan uticaj na dječiji rast i razvoj – kaže Danijela Stanojević, rukovodioc dnevnog i internatskog centra EMMAUS-a u Potočarima.

Pandemija korona virusa prekinula je prošlu školsku godinu, a bio je upitan početak i nove školske 2020/2021.godine.

- S obzirom da je bio upitan rad internatskog smještaja zbog pandemije korona virusa, mi smo počeli s radom uz dozvolu Kriznog štaba opštine Srebrenica i uz poštovanje svih preporuka kojih moramo da se pridržavamo. Svakodnevno mjerenje temperature djeci prije polaska u školu, svakodnevna dezinfekcija prostorija, nošenje maski. Sve ono što roditelji kod kuće treba da rade kako bi zaštitili djecu to i mi radimo ovdje – kaže Stanojević.

Dnevni centar je projekat koji EMMAUS provodi od 2013. godine. Zbog prilika i cjelokupne situacije koju je izazvala pandemija korona virusa, dnevni centar u ovoj školskoj godini još nije počeo s radom.

- Očekujemo da ćemo početi prvu sedmicu oktobra, čekamo odluku Kriznog štaba. Dnevni centar podrazumjeva dnevni boravak djece od prvog do šestog razreda osnovne škole. Uposlenici svakodnevno stvaraju bogato i raznoliko okruženje koje djecu potiče da prepoznaju svoje afinitete ta da ih usmjere prema njihovim interesima. U prilog tome govori i povećanje broja korisnika iz godine u godinu. To je jedno malo prijateljsko mjesto gdje djeca provode svoje vrijeme, i nije namjenjeno samo djeci koja su putnici nego i djeci iz lokalne zajednice – kaže Stanojević.

Rate this item
(0 votes)