Oktobar 23, 2020

Dodik i Višković u Srebrenici: Najavljeno pokretanje JZU "Specijalna bolnica banja Guber"

Opštinu Srebrenica danas su posjetili član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i  premijer Republike Srpske Radovan Višković. U okviru posjete sastali su se sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem i obišli banju Guber. U izjavama za medije najavljeno je pokretanje JZU „Specijalna bolnica banja Guber“.

- Ovo je istorijski trenutak za Srebrenicu. Ono što je bitno da Srebrenica ima ovaj resurs. Ovo je jedna od najpoznatijih banja u Evropi i svijetu. Vode Gubera su lijek i kao takve će se koristiti u narednom periodu. Banja je jedini resurs koji Srebrenici može vratiti život i mi smo to prepoznali od samog početka. Vlada Republike Srpske je usvojila inicijativu Skupštine opštine Srebrenica i tima koji je bio zadužen ispred ministarstva o izradi studije izvodljivosti za pokretanje JU Specijalne bolnice „Banja Guber“. U ovoj priči nosilac aktivnosti je Zavod „Dr Miroslav Zotović“ na čelu sa dr Goranom Talićem – rekao je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica  

Premijer Radovan Višković kaže da je „izgubljen jedan značajan period vezan za ovaj kapacitet ovdje u Srebrenici. U procesu privatizacije napravljena je greška i trebalo je par godina da se to ispravi.“

- Mi smo došli u poziciju da je Vlada Republike Srpske donijela odluku da se formira JZU Specijalna bolnica Banja Guber. Izabrali smo da to radimo sa Zavodom „Dr Miroslav Zotović“ kao referentnom ustanovom. Mogu reći da jedan ovakav kapacitet skoro da nema više nigdje u Evropi. Zbog toga ovo nije samo banja kao banja, nego ovo je objekat koji ima ljekovita svojstva i može da posluži u segmentu turističkog razvoja. Siguran sam da ćemo vrlo brzo, možda u narednih godinu dana, doći u poziciju da otvorimo prve kapacitete koji će ovdje biti i zvanično stavljeni u rad, na dobrobit svih ljudi koji ovdje žive i koji imaju namjeru da ovdje žive – istakao je Višković.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kaže da su stvoreni uslovi za pokretanje JZU“Specijalna bolnica banja Guber“

- Posljedice privatizacije koje su bile negativne za Srebrenicu, pa i čitavu Republiku Srpsku, smo nekako riješili. Sada smo stvorili uslove da idemo dalje. Donijeta je odluka koja treba da se isfinansira putem sredstava Vlade kako bi se došlo u poziciju da se osposobi ova bolnica odnosno javna ustanova. Na pravim temeljima smo, na pravoj mapi kretanja, i svakako da će to biti završeno u periodu ne dužem od godinu i pol, dvije maksimalno. To zavisi i od trenutka kada se raščiste pravne procedure za evenutalno moguće žalbe na procese koji su već pri kraju. Odluka Vlade je da to bude državno vlasništvo i da ovdje ne mogu da mešetare privatnici koji su zaustavili razvoj Srebrenice prethodnih deset, 15 godina. U svakom slučaju Srebrenica je važna opština i čestitam načelniku na dinamici koju smo radili – rekao je Dodik.

Dr Goran Talić iz Zavoda „Dr Milan Zotović“ kaže da banja Guber ima velike mogućnosti.

- Prije desetak mjeseci na inicijativu gospodina Dodika obišli smo banju Guber i ja sam bio fasciniran mogućnostima, tradicijom i ljekovitim svojstvima ove vode koja je proglašena za lijek. Voda banje Guber je mnogo kvalitetnija od mendikamenata koji se koriste u liječenju anemije. Nadam se da ćemo kroz ovu inicijativu vratiti banju Guber u vlasništvo Republike Srpske i treba da naglasim da će to biti 100% državni kapital – rekao je dr Talić.

U okviru posjete Dodik i Višković su se sastali i razgovarali sa predstavnicima koalicije „Zajedno za Srebrenicu“ koja okuplja srpske političke predstavnike u Srebrenici.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.